RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her i den demilitariserte sonen på grensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea har det i dag blitt skutt fra begge kanter.
Her i den demilitariserte sonen på grensen mellom Nord-Korea og Sør-Korea har det i dag blitt skutt fra begge kanter. Foto: Saul Loeb (Afp)

Nord-Korea truer med militær reaksjon mot propaganda

Sist oppdatert:
Sør-Koreas militære styrker er i høyeste beredskap etter skyting over den demilitariserte sonen mellom nord og sør torsdag.

Et prosjektil ble skutt ut fra nordkoreansk side og landet i et kupert område nær en sørkoreansk base ved byen Yeoncheon, 60 kilometer nord for hovedstaden Seoul. Målet var angivelig et høyttaleranlegg som pumper ut antikommunistisk propaganda mot nord.

Sør-Korea svarte med å sende titalls artillerigranater inn over nordkoreansk område. Nord-Korea har ikke svart på artilleribeskytningen, men ordkrigen har tatt seg opp. Når krever nordkoreanske myndigheter at høyttalersendingene må slås av innen 48 timer, hvis ikke vil Nord-Korea reagere militært.

Krisemøte

– Vår side svarte med flere dusin runder med 155 millimeter-prosjektiler, opplyser forsvarsdepartementet i sør. I Seoul kalte presidentens kontor inn det nasjonale sikkerhetsrådet for å drøfte episoden.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap meldte at beboere i nedslagsområdet for det nordkoreanske prosjektilet er blitt bedt om å evakuere.

Sørkoreanske myndigheter melder at topper fra politikk og næringslivet vil møtes fredag for å drøfte følgene av det skjerpede spenningen langs grensen.

Gammelt stridstema

Bruken av propagandahøyttalere har også tidligere skapt gnisninger i det avmilitariserte området mellom de to statene på Koreahalvøya.

Så sent som 10. august besluttet Sør-Korea å blåse liv i en gammel tradisjon med å pumpe ut propaganda og vestlig musikk over grensen. Da hadde det vært stille siden 2004.

Nå er høyttalerne igjen tatt i bruk, ifølge forsvarsledelsen i sør, som svar på at to soldater ble såret av landminer angivelig utplassert inne i den demilitariserte sonen av nordkoreanske styrker. En sørkoreansk soldat måtte amputere begge beina, mens en annen mistet ett bein.

Stor øvelse

Nord-Korea nektet hardnakket for å ha utplassert landminer og truet med å angripe Sør-Korea dersom ikke høyttalerne ble slått av.

Skyteepisoden torsdag må også ses i sammenheng med en større militærøvelse i sør. Titusener av sørkoreanske og amerikanske styrker øver på å drive tilbake et simulert nordkoreansk angrep over den demilitariserte sonen.

Nord-Korea kaller øvelsen en krigserklæring og sier at den øker faren for sammenstøt som kan utløse krig. Øvelsen begynte mandag denne uken og omfatter 50.000 sørkoreanske og 30.000 amerikanske soldater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere