Nord-Korea viser fram sin «neste leder»

Foto: Scanpix

Tildelt graden som firestjernes general.

30.09.10 11:06

Denne uken frigjorde statskontrollerte medier i Nord-Korea det første offisielle bildet av Kim Jong-un, som trolig blir regimets neste leder.

Bildet ble blant annet publisert på forsiden i landets største aviser, melder BBC.

Kim Jong-un ble avbildet i forbindelse med partikongressen til Det nordkoreanske Arbeiderparti, som ble avholdt tidligere denne uken. Nord-Korea har ikke avholdt noen partikongress siden 1980.

Utnevnt som general
Kim Jong-il utnevnte sin yngste sønn til nestformann for landets sentrale militærkommisjon. Sønnen ble også tildelt militærgraden firestjerners general.

Politiske analytikere mener Kim Jong-un vil overta som leder i Nord-Korea når faren Kim Jong-il trekker inn årene.

Alderen til Kim Jong-un er anslått til 27 år. Han har vestlig bakgrunn, ettersom han gikk på kostskole i Sveits.

Samtidig har Nord-Korea og Sør-Korea denne uken avholdt de første militære forhandlingene på to år. Torsdag ble samtalene avsluttet uten fremskritt, opplyser en kilde i Det sørkoreanske forsvarsdepartementet, skriver The New York Times.

Offisiell beklagelse
Under samtalene skal sørkoreanerne ha forlangt en offisiell beklagelse for senkingen ev et sørkoreansk militærskip i mars måned. I tillegg krevde sørkoreanerne at de skyldige for senkingen blir straffeforfulgt.

46 mennesker ble drept da det sørkoreanske skipet «Cheonan» ble senket av en torpedo i et farvann på den omstridte grensen mellom nord og sør.

En sørkoreansk granskning har konkludert med at nordkoreanerne sto bak angrepet. Nordkoreanerne har benektet påstanden om at de står bak angrepet, og har tilbudt sørkoreanerne å sende en egen etterforskningsgruppe for å granske saken, noe Sør-Korea har avslått.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.