Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordkoreansk avhopper advarer mot livsfarlige hackere

En avhoppet professor hevder Nord-Koreas leder Kim Jong-un bruker 10-20 prosent av forsvarsbudsjettet på slagkraft på nettet.
En avhoppet professor hevder Nord-Koreas leder Kim Jong-un bruker 10-20 prosent av forsvarsbudsjettet på slagkraft på nettet. Foto: Kcna
En høyprofilert avhopper og tidligere teknologiprofessor fra Nord-Korea advarer mot diktatorregimets slagkraft på nettet.

I et lengre intervju med BBCs teknologiprogram Click sier professor Kim Heung-Kwang at Nord-Korea har rundt 6.000 spesialtrente militære hackere.

– Størrelsen på cyberangrep-etaten har økt betydelig, og har nå rundt 6.000 mennesker, sier Kim, som estimerer at rundt 10-20 prosent av Nord-Koreas forsvarsbudsjett går til etaten.

Professoren mener at Nord-Koreas militære hackere nå er så sofistikerte at de kan ødelegge kritisk infrastruktur og til og med ta livet av mennesker.

I over 20 år underviste han i informatikk ved Hamhung Datateknologiske universitet i Nord-Korea, før han flyktet fra landet i 2004.

Kim underviste ikke i hackerteknikker, men forteller til BBC at flere av hans tidligere studenter ble aktivt rekruttert inn i det nordkoreanske militæret. I dag er mange av professorens tidligere elever en del av Nord-Koreas notoriske hackerenhet Bureau 121.

Nordkoreanske hackere har blitt beskyldt for å stå bak hackerangrepet mot Sony Pictures i 2014. (©NTB)

Les også:

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!