*Nettavisen* Nyheter.

Nordmann beskutt i Somalia

En kvinnelig ansatt ved den norske ambassaden i Kenya var passasjer i et FN-fly som ble beskutt under innflygning til Somalias hovedstad Mogadishu onsdag kveld.

25.01.07 06:26

En person ble drept og en skadd da væpnede menn skjøt mot flyplassen i Mogadishu med bombekastere onsdag.

Samtidig som granatene slo ned, gikk et FN-fly inn for landing på flyplassen. Om bord var en kvinnelig ansatt ved den norske ambassaden i Kenya.

Skutt med bombekaster
- I forbindelse med innflygningen av det flyet vår ambassademedarbeidere ankom Mogadishu, så skal det ha blitt skutt med bombekastere mot flyplassen i Mogadishu, sier ministerråd Espen Gullikstad ved ambassaden i Nairobi til TV 2 Nyhetskanalen.

Han sier videre at FN foreløpig ikke vet om det flyet var målet for skytingen, men understreker at skuddene i så fall bommet grovt.

- Passasjerene skal ikke merket noe som helst til dette angrepet. Etter det vi har forstått skal vår medarbeider kun ha blitt kjent med disse bombekaster-angrepene når FN briefet vedkommende om det på bakken en god stund etter at angrepet fant sted, sier Gullikstad.

I god behold
Den norske kvinnen deltok, sammen med en annen norsk ambassadeansatt som reiste fra Kenya til Mogadishu i går, på møter med representanter for overgangsregjeringen i Somalia. Etter møtene reiste de to tilbake til Kenya.

- Jeg snakket med vedkommende ved landing i Nairobi i ettermiddag, og hun har bekreftet at hun ikke opplevde noe under innflyvningen som truende. Hun er i meget god behold, sier ministerråden.

- Men vi skal ikke bagatellisere episoden, og det viktigste nå er å se FNs egen rapport og funnene av deres granskning for hva som har vært målet for bombekaster-angrepene.

Gullikstad sier de vil ha FN-rapporten med i vurderingen neste gang det blir aktuelt med innreise til Mogadishu.

- Vi reiser ikke inn til Mogadishu uten at dette er et resultat av en grundig sikkerhetsvurdering fra FN- det hadde skjedd i dag også, sier Gullikstad, og fortsetter: - FN vil nå granske om det var FN-flyet som var mål for angrepet i dag. En slik episode vil man fra FNs side - og fra norsk side - ta nøye med i vurderingen når det gjelder mulig innreise til Mogadishu senere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.