*Nettavisen* Nyheter.

Nordmann er sluppet fri i Jemen

Arkivbilde av journalisten Raymond Lidal som satt fengslet i Jemen. Lidal har oppholdt seg i Jemen på studentvisum og ble arrestert da han fotograferte Saudi-Arabias bombing av Jemen den 29. mars i år. Det er ikke kjent hvor 28-åringen blir holdt. Foto: NRK / NTB scanpix Foto: Nrk (NTB scanpix)

Den norske studenten og frilansjournalisten Raymond Lidal (28), som har vært fengslet i Jemen, er løslatt og har forlatt landet.

18.04.15 14:43

– Jeg kan bekrefte at han nå er satt fri. Det var jemenittiske styresmakter som besluttet dette, sier pressevakt Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til NTB.

Lidal ble pågrepet i Jemens hovedstad Sana 29. mars, angivelig for å ha jobbet som journalist mens han oppholdt seg i landet på studentvisum. Han ble sluppet fri torsdag og forlot landet fredag, ifølge VG.

– Vi ble kjempeglade da han ringte oss i dag og sa at han var sluppet fri. Dette har rett og slett vært et mareritt, sier 28-åringens far Anton Lidal til Aftenposten.

På vei til Norge
– Han er evakuert sammen med andre utenlandske statsborgere. Flyet har tatt av fra Jemen. Han er på vei til Norge via mellomlandinger, sa Bjåstad fredag ettermiddag.

En rekke land har stengt sine ambassader i Jemen, og mange utlendinger forlot landet da situasjonen tilspisset seg tidligere i år. Det har gjort arbeidet med saken vanskelig for UD.

– Det har vært vanskelig på grunn av tilstanden i Jemen og fordi vi ikke har noen representasjon der. Tryggheten til nordmannen har vært viktig, og vi har hatt løpende kontakt med familien, sier Bjølstad.

– Filmet angrep
Lidal har levert stoff fra det urolige landet til blant andre NRK og Bergens Tidende. Ifølge VGs kilder ble han pågrepet etter å ha filmet angrepene mot Sana.

Bare dager før pågripelsen leverte han flere bidrag til NRKs dekning av konflikten. Utenrikssjef Knut Magnus Berge sier kanalens rutiner vil bli skjerpet inn etter hendelsen.

– Det har vært en lærepenge for oss. Det er klart at vi må innskjerpe rutinene på den fronten, og forsikre oss om at folk som leverer til NRK, har papirene i orden, sier han til NRK.

– Det er veldig godt å høre at Raymond er i trygghet, sier Berge. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.