*Nettavisen* Nyheter.

Nordmann i orkanøye

- Situasjonen er dramatisk, sier sjømannsprest Lasse Heimdal i Miami. Mandag ettermiddag traff orkanen millionbyen.

24.10.05 16:41

Med badet fylt av madrasser og mat håper Lasse Heimdal på at huset hans motstår villskapen i orkanen Wilma. Mandag slo vindstyrker opp mot 200 kilometer i timen til i storbyen Miami etter å ha pisket løs på Florida i flere timer.

- Situasjonen er dramatisk, for å si det forsiktig. Orkanen har slått til med større styrke enn det som var varslet, sier Heimdal til TV 2 Nettavisen.

Er du i Florida, eller kjenner noen som er det? Send en mail til vaktsjef@nettavisen.no

Ved 13.30-tida var Wilma kommet for fullt innover Miami og de andre folkerike områdene på østkysten av Florida.

Lasse Heimdal bor i Palmetto Bay, rundt to mil sør for Miami. Sammen med kona og fire barn i alderen fem til 14 år har han fylt badet med mat og madrasser i tilfelle huset får skader.

- Vi sitter hjemme og har mer eller mindre forskanset oss i denne delen av huset, sier han.

- Nå er det noe som raser her ute, sier han etter en pause.

Ikke evakuert
Heimdal regner med at det befinner seg rundt 3-4000 nordmenn i Florida. Mange av de norske er fortsatt i de orkanrammede områdene i sør.

- Noen har reist, men mange av dem har valgt å bli fordi det ikke var varslet orkan av denne styrken, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Inntil søndag hadde Sjømannskirken kontakt med flere av dem, men i løpet av natta er kirken i Miami stengt.

- Vi fikk mange meldinger fra bekymrede nordmenn i går kveld, men har ikke hørt noe i natt. Jeg regner med at fasttelefonen ebber ut om kort tid, men vi har mobilkontakt så lenge mastene står. Trolig får vi ikke kontakt med andre nordmenn på tre-fire timer, sier Lasse Heimdal.

200 kilometer i timen
Orkanen nådde land ved Cape Romano, sør for byen Naples, litt etter klokken 12.00 norsk tid. Til tross for at Wilma «bare» er en kategori 3-orkan, er vindstyrken opp mot 200 kilometer i timen. Kystområdene kan vente seg bølger på inntil fem meters høyde. Samtidig advarer National Hurricane Center mot tornadoer og inntil 25 centimeter nedbør i kjølvannet av Wilma.

Følg Wilma her (ekstern lenke)

Ved 14-tida norsk tid var Wilmas øye på vei mot West Palm Beach nord for Miami.

Tusenvis av mennesker er evakuert fra de mest utsatte områdene. Mange av innbyggerne i Key West trosset oppfordringen fra myndighetene om å komme seg vekk.

Wilma er ventet å krysse over noen av de mest folkerike delen av Sør-Florida i løpet av dagen. I beltet ligger blant annet byene Miami, Fort Lauderdale og West Palm Beach. Ved 15-tida norsk tid var vinden noe svekket, men risikoen for tornadoer øker etter som orkanen nærmer seg kysten igjen.

Så langt er det meldt om ett dødsfall i Florida på grunn av vinden. En mann omkom da han fikk et tre over seg i Coral Springs, nord for Miami, melder CNN.

Strømmen gått
I Utenriksdepartementet er beredskapen økt som følge av orkanen.

-Stormen er på vei ut av Florida-halvøya. Det har vært ekstremt sterk vind, men mindre regn enn forventet på østkysten. Men strømmen er gått i området rundt Miami, sier generalkonsul Elisabeth Roderburg ved det norske konsulatet Houston, Texas til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Roderburg befinner det seg rundt 100 norske fastboende på sørvestkysten av Florida, og rundt 500 i området rundt Miami og Fort Lauderdale. I tillegg kommer alle turistene. Så langt har ingen nordmenn tatt kontakt med konsulatet i løpet av dagen.

- En stor del av turistene de er på cruisebåter. Skipene har trening i gå utenom stormene, sier hun.

I Orlando jobber rundt 100 nordmenn ved Epcot-senteret. Orlando ligger et godt stykke nord for orkanområdet, men også her har det vært sterk vind.

Cuba
Innbyggerne på Cuba fikk føle orkanens vrede mandag. I hovedstaden Havana ble flere kvartaler langs sjøen oversvømmet av inntil en meter flomvann mandag Flere kjellerleiligheter er oversvømmet. Situasjonen langs andre deler av nordkysten er ikke kjent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag