RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ole Berthelsen/TV 2 Nettavisen

Nordmann kastes ut av valglokale

Sist oppdatert:
Den norske valgobservatøren Bjørn Hernæs får ikke lov å være til stede under presidentvalget i USA tirsdag. Det får hans kollega Kjell Engebretsen. Se web-TV.

Høyres stortingsrepresentant er den del av OSSEs observatør-korps og er på plass i Noth Carolina for å se at alt går riktig for seg under valget. Men selv om OSSE er invitert av utenriksminister Colin Powell, får ikke Hernæs være til stede i valglokalet.

- Vi har akkurat fått beskjed om at vi ikke får være i valglokalene under valget. Vi får være i valglokalet en halv time før valglokalene åpner i morgen tidlig, og en halv time etter at de stenger klokken 1830 i morgen kveld, men ikke under selve valget, sier Hernæs til VG Nett.

Det er de lokale myndighetene som avgjør praksisen, og det betyr ulik praksis fra delstat til delstat og county til county.

Har fått forsikringer
Også stortingsrepresentantene Kjell Engebretsen (Ap) og Audun Lysbakken (SV) er på plass i USA for kontrollere det spennende valget. Engebretsen skal være i Cleveland, Ohio og har fått forsikringer om at han får være til stede.

- Vi har hatt veldig nær kontakt med de lokale politikerne fra begge partier. De garanterer at vi ikke vil få noen problemer, sier Engebretsen til TV 2 Nettavisen. Han har også hørt om at observatører enkelte steder blir nektet adgang.

- Et av problemene er at svært få amerikanere vet hva OSSE er, sier Engebretsen.

Usikker
Audun Lysbakken holder til i den omstridte delstaten Florida, der beskyldningene om valgfusk herjer. Han er ikke sikker på å få gjort jobben sin skikkelig tirsdag.

- Slik det ser ut nå er det litt usikkert om vi slipper inn. Hvordan det blir i morgen vet vi ikke ennå. Inntil videre så drar vi dit vi skal være, så får vi se hva som skjer, sier Lysbakken til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere