RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmann ledet Srebrenica-styrke

Sist oppdatert:
En norsk oberst som ledet FN-styrken i Srebrenica, kritiseres i en nederlandsk rapport.

Serbiske styrker massakrerte 8000 muslimer i Srebrenica i 1995.

Den norske obersten Hagrup Haukland hadde 600 FN-soldater under sin kommando, blant annet 400 nederlendere i Srebrenica. De nederlandske styrkene har fått kraftig kritikk for å være passive, noe som førte til at en granskningskommisjon ble opprettet.

Til nå har det imidlertid ikke vært offentlig kjent at soldatene var under kommando av en norsk oberst. I granskingsrapporten fra Nederland får oberst Haukland kritikk, blant annet fordi han var på ferie da massakren fant sted, skriver VG.

- Srebrenica var under min taktiske kommando. Enklaven var et mareritt fra start til slutt. Når det først dro seg til i Srebrenica, var det en overraskelse for alle at det skjedde der og da, Haukland til VG.

Ifølge rapporten fikk problemer i Hauklands stab «direkte konsekvenser» i dagene da byen falt i hendene på serberne. Ifølge Ny Tid mener kommisjonen at uerfarne soldater ble satt inn for å påkalle flyhjelp fra NATO.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere