RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmann på ferie bitt av ape

Foto: HOANG DINH NAM (AFP)
Sist oppdatert:
Nordmenn på utenlandsferie ble denne uken rammet av denguefeber, apebitt og drukningsulykke.

Europeiske Reiseforsikring overvåker hvilke alvorlige sykdommer og skader nordmenn rammes av i utlandet i løpet av sommerferien. I løpet av den første ferieuken har Europeiske Reiseforsikring registrert over hundre såkalte alarmsaker.

- Dette er et høyt tall, og dette kommer på toppen av de 2700 vanlige reiseskadene vi får inn i en juli-uke, sier assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, til Nettavisen.

- Dette er saker som kommer inn til vår alarmsentral, og som har et mer alvorlig tilsnitt enn andre innrapporterte saker som omhandler for eksempel tyverier og bagasjeforsinkelser. Dette er høysesong for oss, og vi arbeider med høy puls, sier Vennesland.

Diaré og oppkast i Tyrkia
Allergiske reaksjoner, bruddskader, transportulykker, hjerneslag, blodpropp og blindtarmbetennelse er bare noen av de 120 innrapporterte sykdomstilfellene og skadene nordmenn er blitt utsatt for i første ferieuke i utlandet.

- Det skjer mye forskjellig rundt i hele verden. Det er litt av alt. Jeg synes nok vi ser en gjentakelse av diaré og oppkast i Tyrkia. Det er flere av disse feriestedene som har «All inclusive» med mye matbuffeter, og mat som gjerne står fremme over lengre tid, sier hun.

Det finnes imidlertid ikke noe bevis for en sammenheng mellom «All inclusive» og matforgiftning.

- Det vi vet, er at der mat serveres fra buffet, er det vanskelig å vite om maten er behandlet på riktig måte i forhold til temperatur. Det er derfor en større risiko for at maten er infisert av bakterier, sier sykepleier ved Europeiske Reiseforsikring, Mari Holmslien, til Nettavisen.

Infisert av bakterier
- Et godt råd i forhold til mat er at den skal være stekt eller kokt, og grønnsaker skal være skrelt. De fleste blir syke av at maten eller drikkevannet er infisert av bakterier. Er man ikke sikker på at vannet i springen er rent, bør man drikke vann fra flaske. Noen steder kan springvannet være så forurenset at man også bør la være å pusse tennene i det. I tillegg er det viktig med en god håndvask før man inntar mat, slik at man unngår smitte fra hånd til munn, sier Holmslien

I løpet av uken som gikk, var det også et tilfelle der en fem år gammel jente ble gjenopplivet etter en drukningsulykke i Tyrkia.

- Hver sommer får vi innmeldt inntil tre drukningsulykker blant nordmenn i utlandet, sier Vennesland.

Dårlig vær
Videre sier Vennesland at det er en voksende trend at nordmenn legger sommerferien til utlandet. Dette skyldes trolig at nordmenn påvirkes av det dårlige sommerværet her hjemme i Norge.

- Det er helt tydelig at vi påvirkes av været. Fjoråret var ett av de 30 våteste årene på landsbasis siden 1900. Mens 2011 var det aller våteste siden 1900, understreker hun.

Eksotiske sykdommer
I all hovedsak legger nordmenn utenlandsferien til europeiske land rundt Middelhavet, men det blir også stadig flere nordmenn som reiser til Østen. Det fører med seg eksotiske sykdommer og skader.

- Vi har flere eksotiske innslag som blant annet en kvinne som ble bitt av en ape i Indonesia. Hun ble vaksinert. Også har vi to tilfeller av denguefeber i Thailand og Singapore, sier Vennesland.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Denguefeber
Vennesland understreker at nordmenn må ta forholdsregler når de reiser til eksotiske reisemål, og sørge for at alle vaksiner er i orden før avreise. Det finnes imidlertid ikke noe vaksine mot denguefeber.

- Denguefeber ser vi fra tid til annen hos nordmenn på reise, spesielt fra Asia. Vi ser at det er overvekt av saker fra Thailand. Det skyldes nok at det er et høyere antall av reisende nordmenn til Thailand enn andre asiatiske land, sier Holmslien.

- Før utreise er det ikke så mye en kan gjøre for å unngå denguefeber. Det finnes ikke en vaksine mot sykdommen. Det er derfor viktig å forebygge myggstikk, ved å kle på seg, bruke myggmiddel og sove under myggnett, sier Holmslien

- Den mest vanlige typen for denguefeber har influensalignende symptomer som feber og leddsmerter. En mer alvorlig form av Dengue gir symptomer som høy feber og økt blødningstendens. Dette kalles for Dengue hemoragisk feber. I ytterste konsekvens kan Dengue hemoragisk feber føre til sirkulasjonssvikt, sier hun.

Risikoen for å få den alvorlige formen av denguefeber øker hvis man tidligere har hatt denguefeber.

Europeiske Reiseforsikring har også fått innrapportert flere skader knyttet til graviditetsproblematikk, som abort tidlig i svangerskap, men også ufrivillig abort.

Solstikk og infeksjoner
I tillegg er nordmenn rammet av solstikk, øvre luftveisinfeksjoner, feber og urinveisinfeksjoner.

- Dette er ikke alvorlig, men det setter folk ut av spill, sier Vennesland.

Ukesrapporten til Europeiske Reiseforsikring viser også at det er mye fallskader blant ferierende nordmenn i utlandet.

- Skadeloggen viser at det er en overvekt av menn som skader seg på ferie i Europa, sier Vennesland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere