RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.
Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Jan Egeland skal lede Syria-gruppe

Sist oppdatert:
Jan Egeland skal lede arbeidsgruppen for humanitære spørsmål og tilgang, som ble nedsatt av Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG).

Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) ble torsdag enige om å få til en våpenstillstand mellom partene som kriger i Syria-konflikten.

USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov sier de er enige om å få inn nødhjelp til beleirede byer i Syria. Det innebærer et landsomfattende opphør i kampene innen en ukes tid.

I tillegg ble det nedsatt en arbeidsgruppe som skal jobbe for våpenhvile i Syria, slik at mennesker i nød skal få tilgang på sårt trengt nødhjelp.

Egeland leder Syria-gruppe
Nettavisen får bekreftet at det er den tidligere norske FN-toppen, Jan Egeland, som skal lede gruppen (ISSG humanitarian task force).

- Jeg skal lede denne gruppen som ble nedsatt i går. Jeg skal lede gruppen ISSG for humanitære spørsmål og tilgang, og første møte er i Genève i ettermiddag, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, til Nettavisen.

- Jeg er optimist. Tross alt, Kerry og Lavrov og alle de andre ministrene sier de skal gjøre alt de kan for å gi tilgang til de beleirede byene, så da må vi tro på at det faktisk vil skje, sier Egeland.

- Så vi går i gang umiddelbart og ber om ny tilgang, og håper vi får reelle forhandlinger som de stakkars menneskene inne i de beleirede byene vil merke, sier han.

Lider i beleirede byer
Planen er at det skal leveres nødhjelp til en rekke beleirende syriske byer i neste uke, deriblant Deir al-Zor, al-Foua, Kefraya, Madaya, al-Moadamiyeh og Kafr Batna.

Dette skal være første skritt mot uhindret adgang for hjelpeorganisasjoner i hele Syria.

Hundretusener lider under omfattende beleiringer av byer og områder i Syria. Dette har blant annet tvunget innbyggere til å spise kjæledyr for å stille sulten.

(Artikkelen fortsetter nedenfor avstemningen).

I avtalen heter det at kampene mellom regjeringsstyrkene og opprørsgruppene, med unntak av gruppene FN anser som terrorister, skal opphøre gradvis.

Mens USA driver luftkrig mot terrorgrupper som Den islamske stat (IS) i Syria, bedriver Russland en luftkrig mot opprørerne som kjemper mot Assad-regimet, inkludert IS.

Ledet FN-gruppe
Egeland har tidligere ledet FNs arbeidsgruppe for beskyttelse av sivile liv, som ble nedsatt av FNs generalsekretær Ban Ki-moon i høst. Dette var én av fire arbeidsgrupper som hadde som mål å involvere de stridende partene i forhandlinger mot en varig fredsavtale.

Egeland har tidligere vært FNs nødhjelpskoordinator for tidligere generalsekretær Kofi Annan.

Den fem år lange borgerkrigen har kostet nesten en halv million menneskeliv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere