NEW YORK (Nettavisen): Det startet som en skoleoppgave. Vegard Tenold Aase studerte på Columbia og hadde hørt om noen nazister som angivelig vanket på en bar i Brooklyn. Han fant ikke dem, men havnet på et slitent hotell i New Jersey, der Nationalist Socialist Movement hadde årsmøte og et par dusin medlemmer gikk rundt i SS-uniformer foran de pakistanske hotelleierne.

Det hele virket sært og rart og ganske ufarlig, egentlig.

Fem år senere – etter en reise hvor fyllingsdølen fulgte flere små organisasjoner på ytterste høyre – befant han seg i en husvogn sammen med Matthew Heimbach og andre i hans nynazistiske gjeng i Traditionalist Workers Party på valgdagen i november 2016.

Dagen hadde startet med en pessimistisk Heimbach og en optimistisk Tenold Aase, som helt fra første dag hadde vært åpen overfor nynazistene, rasistene og nasjonalistene om at han er en sosialist fra Norge og er imot alt de står for. Utover kvelden snudde stemningen i takt med at Donald Trump slo Hillary Clinton i den ene delstaten etter den andre.

«Helvetes Trump kommer til å vinne dette for oss!» sa en av meningsfellene til Heimbach. Deres begeistring ble etter hvert så høylytt og slitsom at Tenold Aase ikke orket å være der mer.

I den rykende ferske boka «Everything You Love Will Burn» forteller Vegard Tenold Aase hvordan kvelden sluttet:

««Skal du ikke se oss vinne?» spurte Matthew. Jeg mumlet noe om å stjele bilen hans, mens jeg snappet bilnøklene fra bordet og snublet ut i mørket. Jeg kjørte i sneglefart tilbake til hotellet mens jeg forsøkte å presse vekk det slørete synet mitt. TV-en sto på i lobbyen hos Best Western, men jeg dekket for ørene og lukket øynene idet jeg hastet forbi. Jeg tenkte i et sekund på Schrødingers katt og hvordan Clinton både hadde vunnet og tapt valget. Jeg hoppet til sengs og falt i en dyp søvn. Klokken 3 om morgenen våknet jeg av telefonen min. Det var en tekstmelding fra Matthew. «Trump vinner Wisconsin også! Alt du elsker skal brenne. LOL».»

En onsdagskveld 15 måneder senere leser Vegard Tenold Aase dette kapittelet høyt fra en stol ved vindusruten i Greenlight bokhandel i Fulton Street i Brooklyn. Hans skoleoppgave ble til en bok om høyreekstremisme i USA, et tema som ble aktualisert av Trumps valgseier i november 2016.

Nettavisen er til stede, sammen med rundt 50 andre tilhørere, mens den norske forfatteren snakker om boka og svarer på spørsmål. Trump – nå president Trump – er ett av temaene. Tenold Aase forteller at ytre høyre ikke hadde noen respekt for Trump før han lanserte sitt kandidatur gjennom å snakke om meksikanske voldtektsmenn og behovet for en mur langs grensen i sør.

- Helt fra starten av var Trump langt til høyre for alle andre kandidater. Han lanserte valgkampen sin ved å snakke om meksikanske voldtektsmenn. Det traff noen hjerter og hjerner blant dem på ytre høyre. Han snakket deres språk. De hadde allerede snakket om disse temaene i noen år. Jeg tror de ble håpefulle, forteller Vegas Tenold, som han kaller seg her i USA.

Utover i valgkampen ble ytre høyres begeistring for Trump styrket ytterligere.

- Han sa det de så lenge hadde ønsket å høre. Jeg tror de var modne for å gripe tak i hva som helst. De var ganske åpne om, spesielt i begynnelsen, at Trump ikke nødvendigvis var deres mann, men han var definitivt det nærmeste de ville komme i dette valget og de var villige til å hoppe på det toget for å få et bein innafor døra, og det var akkurat det de gjorde, mener Tenold Aase.

Det eksisterer imidlertid ikke et stabilt kjærlighetsforhold mellom Trump og høyreekstremistene, mener Tenold Aase. I en kronikk i New Republic skrev han i april i fjor at de tok ut skilsmisse etter at Trump angrep en flybase i Syria og dermed både økte USAs aktiviteter i utlandet og gikk imot viljen til høyreekstremistenes største favoritt - Vladimir Putin.

Begeistringen for Putin og Russland er et av overraskende få områder hvor de forskjellige høyreekstremistiske grupperingene i USA er helt enige, forteller Vegard Tenold Aase oss.

- Russland er en skytsengel for nasjonalister i den vestlige verden, vil jeg si. Russland er så langt til høyre når det gjelder tradisjonelle verdier og homofilt ekteskap og slikt, så de er et slags fyrtårn for nasjonalistene både i USA og Europa.

I «Everything You Love Will Burn» kommer det fram at forfatteren ser på høyreekstremistene i USA som for dysfunksjonelle til å kunne bli en stor del av samfunnet, selv om de for øyeblikket jobber sammen så godt de kan for å utnytte medvinden som kom med Trump. Akkurat nå er høyreekstremistene dessuten fornøyde med Trump igjen, mener Tenold Aase.

- Da Trump sa at han vil kaste ut «dreamers» var alt bra igjen. Det går fram og tilbake, som et dårlig forhold der man gjør det slutt og blir sammen igjen hele tiden. Akkurat nå tror jeg de er fornøyde, sier den norske forfatteren.

Boka hans har blitt tatt godt imot her i USA.

- «Everything You Love Will Burn” er en fascinerende og forstyrrende bok. Tenold forteller en viktig historie på en god måte, og så vidt jeg kan bedømme, gjør han det med nøyaktighet. Samtidig bemerker Tenold også at de gruppene og individene som er i boka hans, representerer en veldig liten del av dagens USA, skriver The Washington Posts bokanmelder George Hawley.

- Vegas Tenolds arbeid er den beste form for journalistikk: oppslukende, innsiktsfull og nydelig skrevet. En uunnværlig guide for alle som ønsker å forstå hva som driver ytre høyre, hvorfor de er styrket nå og hvor de trolig er på vei, sier Jamie Bartlett, forfatter av «The Dark Net».

Den norskspråklige utgaven av boka kommer først til høsten.