RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmenn bak sensasjonelt funn

Sist oppdatert:
- Historien må skrives om, mener UiO-arkeologer.

Oslo (ANB): Arkeologer fra Universitetet i Oslo har nettopp funnet den første illyriske handelsplassen i historien. De mener funnet motbeviser tidligere framsatte teorier om illyrerne, og at Balkan-historien nå må skrives om.

Funnet omfatter havneanlegg og flere sunkne skip, lastet med blant annet romerske vinkrukker, såkalte amforaer.

Illyrerne var et oldtidsfolk som levde av jakt, fiske og jordbruk ved Adriaterhavet i dagens Kroatia, Montenegro, Bosnia-Hercegovina og Albania.

Piratteori
Det hele startet våren 2007, da professor Snjezana Vasilj ved Universitetet i Mostar fant 16 illyriske båter fullastet med romerske vinamforaer i Desilo ved elva Neretva.

Funnet ble raskt tolket som et bevis på at illyrerne var pirater og at skipene ble senket av romerne. Piratteorien skapte stor medieomtale over store deler av Europa. Verken Marina Prusac, som har ledet utgravingen, eller Adam Lindhagen trodde på teorien.

Mens professor Vasilj mente at båtene ble senket samtidig av romerne, har de norske arkeologene funnet indikasjoner på at båtene ble senket over løpet av en periode på nesten hundre år.– Det forekom helt sikkert piratvirksomhet langs kysten, men vi syntes det var rart at piratene holdt seg så langt inne i landet og attpåtil nær den viktige romerske kolonien Narona. Vi mente Desilo kunne ha vært et handelssentrum, sier Prusac.

Havnen
I løpet av de siste to tusen årene har elven stadig skiftet leie i elvedeltaet. Arkeologene fant restene av den illyriske handelsplassen under flere meter med mudder og elveslam. Det viste seg at deler av den muren som stakk opp av mudderet rett ved sjøkanten, kan ha fungert som en av de mange kaiene på handelsplassen. Muren er 20 meter lang og 60 centimeter bred og bygd i mangekantet teknikk.

I samarbeid med jordeieren fant de nylig uteksaminerte arkeologene Lene Os Johannessen, Ole Christian Aslaksen og masterstudent Jo-Simon Frøshaug Stokke terrasseformasjoner i fjellsiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere