RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmenn evakuerer Øst-Timor

Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Jewel SAMAD
Sist oppdatert:
Utenlandske styrker kjemper for å hindre full borgerkrig på Øst-Timor. Flere nordmenn har blitt evakuert.

Minst 23 mennesker har mistet livet etter fire dager med vold i det lille landet.

- Det er tilsammen 25 nordmenn eller mennesker relatert til norsk aktivitet på Øst-Timor. Fredag har åtte personer reist ut, og vi venter at ytterligere tre-fire skal reise mandag, sier fungerende chargé d'affaires ved Norges ambassade i Jakarta, Eva Irene Tuft, til TV 2 Nettavisen.

- Det var ganske dramatisk for noen av dem i går. Flere personer var på kontorene sine og opplevde skyting rett utenfor vinduene. Ingen har likevel meldt om at de følte seg utsatt for direkte fare.

Australia har tilbudt alle som vil utreise til Darwin med deres troppetransportfly. Seks nordmenn dro med dette flyet i dag.

- Drepte ubevæpnede
Torsdag angrep medlemmer av det Øst-Timors 800-mann store hær det nasjonale hovedkvarteret til politiet i landet.

Soldatene anklaget politiet for å være alliert med en stor gruppe oppsagte soldater som har angrepet militæret i gatekamper.

I løpet av en time fikk FN-politi og militære rådgivere forhandlet frem en avtale om våpenstillstand med soldatene. Politiet la ned sine våpen og forlot bygningen. Da de ubevæpnede politifolkene ble eskortert ut åpnet imidlertid soldatene ild mot dem.

- Ni ble drept og 27 såret, sier FN-talsmann Stephane Dujarric, ifølge AP.

Andre steder i hovedstaden gikk en mobb løs på flere hus og satt fyr på dem. En kameramann fra Associated Press Television News så seks forkullede lik, blant dem barn, i et av husene.

Rammer bistand
Voldshandlingene har også skapt problemer for norskstøttet bistandsarbeid på Øst-Timor. Strømmestiftelsen har vært aktive i landet i seks år, og jobber med utdanning og såkalt mikrofinans.

- Angrepene har virkelig påvirket områdene vi opererer i. De fleste av våre medarbeidere har blitt evakuert til fjellene og har behov for støtte, heter det i en rapport fra Strømmestiftelsens programkoordinator på Øst-Timor, Bendito Freitas.

Volden er den mest alvorlige trusselen mot fattige Øst-Timor siden uavhengigheten fra Indonesia i 1999. Fredsbevarende styrker fra Australia, New Zealand, Malaysia og den tidligere koloniherren Portugal har blitt satt inn i et forsøk på å få bukt med situasjonen.

Oppsagte soldater
Opptøyene startet etter at regjeringen i mars sparket 600 soldater, 40 prosent av landets hær, etter en månedslang streik der soldatene protesterte mot dårlig lønn og arbeidsforhold.

- Vi følger med på den politiske situasjonen, og den er fremdeles uoversiktlig. De utenlandske soldatene har imidlertid bidratt til at situasjonen har stabilisert seg. Flyplassen er sikret, og det er opprettet kontrollposter i hovedstaden Dili, sier chargé d'affaires Tuft til TV 2 Nettavisen fredag ettermiddag (norsk tid).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere