*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn forgiftet på ambassadelunsj

Ungdommene var på leir for glutenallergikere. Da bød ambassaden på lunsj – full av gluten.

30.07.09 19:10

- Mange ble syke og spydde blod, forteller en av deltakerne, Henrik Tornberg (18), til Aftonbladet.se etter den uheldige lunsjen i kantina på den svenske ambassaden i Berlin tirsdag. Ungdommer fra hele Europa var invitert, men bare noen timer etter at maten var servert, ble flere syke.

Nordmenn rammet
Blant dem som ble hardest rammet var to norske deltakere.

- Vi var ti deltakere som lå helt langflate tirsdag og kastet opp. Onsdag var vi veldig slappe. Det tar tid før magen bygger seg opp igjen, men nå føler vi oss bedre, forteller Camilla Bjering Dirdal (18) fra Tananger til Nettavisen.

Hun forteller at en spansk jente havnet på sykehus, men at hun nå er utskrevet og har det bra.

Fikk pastarett med gluten
Cøliaki, også kjent som glutenallergi, er en kronisk sykdom der reaksjonen framkalles av proteinet gluten, som finnes i en rekke kornsorter.

Ungdommen som deltok på lunsjen var på leir for glutenallergikere, men på ambassaden fikk de en rett laget av pasta fra hvete, som er proppfull av gluten.

Generalsekretær Patrik Säker i det svenske cøliakiforbundet fortviler:

- Sånt skal bare ikke skje. Ungdommene ble forgiftet, sier han og peker på at Sverige er kjent for å være langt fram innen forskning på glutenallergi.

Krever unnskyldning
- Derfor er dette så utrolig pinlig, og det skader inntrykket av svensk forskning, sier han ifølge Aftonbladet.

Cøliakiforbundet krever nå en unnskyldning fra den svenske ambassaden. Sveriges ambassadør i Berlin, Ruth Jackoby, sier seg lei hendelsen, men peker på at det er et privat selskap og ikke ambassaden som driver restauranten og sier ambassaden var blitt lovet glutenfri mat.

- Kan slite i månedsvis
Nils-Petter Enstad, informasjonskonsulent i Norsk Cøliakiforening, sier på generelt grunnlag at cøliakere må kunne stole på at den maten de får servert er glutenfri, når det er det man har bestilt.

- For en cøliaker kan det være veldig dramatisk å få mat med gluten. Ettervirkningene er noe man kan slite med i månedsvis. Det er ikke bare et forbigående ubehag, sier han til Nettavisen.

Cøliakere må være svært forsiktige med hva de putter i seg og en brødsmule kan være nok til å utløse en reaksjon, ifølge Enstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.