*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn i Libanon må vente

UD forbereder seg på å sende alle nordmenn i Libanon ut av landet. Men dette skjer tidligst søndag.

15.07.06 22:07

Mens israelske styrker fortsetter sine angrep i Libanon, forbereder Utenriksdepartementet (UD) seg på å sende alle nordmenn ut av Libanon. Men tidligst på søndag kan nordmenn forlate det krigsrammede området.

- Vi jobber nå med transport av nordmenn ut av Libanon. Dette er hovedsaklig med buss til Damaskus, men vi jobber også med ruter over sjøen, sier rådgiver Stein Iversen i UD til TV 2 Nettavisen.

I Damaskus vil det stå et fly klart til å fly nordmenn hjem.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til TV 2 Nyhetene at UD har fått tilgang på et skip, som kan ankre opp utenfor kysten av Libanon.

- Men det skal mye diplomatisk arbeid til for at skipet skal få legge til utenfor Libanon, sier Gahr Støre til TV 2.

UD understreker at dette ikke er en evakuering, men en frivillig transportering. Mange nordmenn i området har uttrykt et ønske om å forlate Libanon, men det er ikke mulig før søndag.

- Vi har rett og slett ikke klart å oppdrive noen busser til transport, sier Iversen.

Hvorvidt nordmennene i Libanon kan forlate landet på søndag, avhenger av sikkerhetssituasjonen. Det kan være tryggere å oppholde seg i Beirut enn å prøve å forlate byen.

Hovedveien til Damaskus er sprengt i filler, men alternative ruter er klare. UD har chartret et fly til den syriske hovedstaden for å hente nordmennene som ankommer byen.

- Vi mobiliserer også et medisinsk kriseteam til utreisen, sier Iversen.

Etter at Israel startet angrepene mot Libanon onsdag, har UD satt i verk store tiltak.

- Vi forsterker bemanningen i UD og kaller personell hjem fra ferie. I tillegg styrker vi bemanningen i våre ambassader i Beirut, Damaskus og Kypros.

UD opplyser at de holder tett kontakt med de andre nordiske landene og Frankrike.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag