*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn i tyfondrama

180.000 mennesker, deriblant 50 norske studenter, måtte søke tilflukt da tyfonen Xangsane raste inn over Vietnam.

01.10.06 15:16

Tyfonen kalt Xangsane, som er det laotiske ordet for elefant, ble nedgradert til tropisk storm søndag etter at den feide innover Vietnam. Hundrevis av hjem er ødelagt og strømmen er borte i store områder.

Randi Elizabeth Larsen (24) befinner seg på et hotell i kystbyen Hoi An i Quang Nam-provinsen, midt i området der tyfonen var ventet å herje som verst. I natt ble batteriet på mobiltelefonen hennes flatt, slik at det var umulig å ringe. Klokken 04.07 tikket likevel denne tekstmeldingen inn:

«Nå er det virkelig ille her. Alle vinduer er knust. Vet ikke hvor vi er tryggest. Vann renner inn av taket! Masse! Den er på sitt verste hittils!»

- Vann og glass overalt
Noen timer senere skriver Randi Elizabeth at tyfonen har begynt å avta.

«Den er fremdeles sterk, men ikke like ille. Det er vann og glass overalt, skriver 24-åringen i en tekstmelding til TV 2 Nettavisen.Trær har blåst overende, tak har forsvunnet fra hus. Ingen strøm.».

Ingen er skadet av studentene.

- Men vi måtte ta hånd om store kuttskader på en hotellansatt, heter det i meldingen fra Randi, som ellers kan fortelle om store skader på hotellet

Ifølge nyhetsbyrået AP avlyste Tsjekkias president Vaclav Klaus, som er i Vietnam på et fem dagers besøk, en tur til Hoi An for å omgå tyfonen.

Ifølge den lokale guvernøren Nguyen Ngoc Quang ble 61.000 personer, inkludert om lag 500 utenlandske turister, evakuert i Quang Nam-provinsen.

Hoi An, en av byene på FNs liste over verdens kulturarv, ligger like sør for den større byen Danang med 770.000 innbyggere.

950 hus ødelagt
Ifølge vietnamesiske myndigheter er tre personer omkommet og 72 skadd. Infrastruktur i de rammede områdene er fullstendig ødelagt.

Nord for Danang, i provinsen Thua Thien Hue, er fem personer skadd som følge av stormværet, og over 950 hus ødelagt eller skadd, sier provinsens øverste leder Nguyen Xuan Ly til AP, og opplyser at området Nam Dong er fullstendig isolert av skred og flomvann.

- Heldigvis er ingen dødsfall rapportert, understreker Nguyen Xuan Ly.

Både soldater og politi er mobilisert i hjelpe- og opprydningsarbeidet.

Det nasjonale flyselskapet Vietnam Airlines kansellerte 48 innenriks flyavganger. Også tog med tusenvis av passasjerer ble stanset i de tyfonrammede områdene.

Kraftig regn i vente
I kjølvannet av tyfonen er det ventet kraftig regn, sier sjefen for det nasjonale vietnamesiske værsenteret, Bui Minh Tang.

Før stormen traff Vietnam for den over Filippinene. Der skal minst 76 mennesker ha mistet livet og om lag 60 være savnet som følge av tyfonværet.

Skader på infrastruktur og avlinger og skadd buskap er beregnet å komme opp i kostnader på minst 365 millioner filippinske pesos, hvilket tilsvarer om lag 47 millioner norske kroner.

I mai mistet 20 vietnamesiske fiskere livet og 250 ble savnet under tyfonen Chanchu.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.