RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmenn jagde pirater

Sist oppdatert:
Den norske kapteinen får skryt etter at han avverget angrep fra væpnede banditter utenfor kysten av Somalia.

Minst to båter nærmet seg cruiseskipet Seabourn Spirit i Det indiske hav lørdag morgen. Piratene skal ha skutt med automatvåpen og granatkaster mot skipet fra Seabourn Cruise Line.

Mannskapet klarte likevel å drive angriperne tilbake uten å åpne ild. Det ble brukt en innretning om bord som gir et høyt akustisk smell for å skremme piratene bort. Et medlem av mannskapet ble lettere skadd i angrepet, melder BBC.

Skipets kaptein, maskinsjefen og flere andre høystående offiserer på skipet er nordmenn. TV 2 Nettavisen får dette bekreftet av personal om bord på skipet som ønsker å være anonyme. TV 2 Nettavisen får forsikringer om at alle nordmenn om bord er uskadet.Farvannet utenfor kysten av Somalia er beryktet for piratangrep.

Kjenner du noen om bord? Kontakt oss på 21 00 60 10 eller på mail: vaktsjef@nettavisen.no

Truffet av kuler
Skipet ble truffet av kuler, og ifølge en av passasjerene om bord, ble det også truffet av tre granater.

- Angrepet skjedde 110 kilometer fra kysten. Datteren min så piratene fra vinduet vårt. Minst tre rakettdrevne granater traff skipet, skriver Edith Laird fra Seattle, som sier hun er om bord i skipet, til BBC.

Mannskapene på skipet startet umiddelbart rutinene for nødsituasjoner.

- Angriperne klarte ikke å borde skipet og måtte til slutt snu. Vår kaptein og mannskapet gjorde en fremragende jobb med å håndtere situasjonen, sier lederen for Seabourn Cruise Line til CNN.

Pressetalsmann Bruce Good forteller til TV 2 at mannskapet brukte en ferdig innøvd rutine for å drive vekk angriperne, uten å gi nærmere detaljer.

Skryter av mannskapet
Edith Laird skryter til BBC av hvordan mannskapet taklet situasjonen.

- Kapteinen vår og resten av mannskapet gjorde en vidunderlig og fantastisk jobb med å få oss ut av området så fort som mulig. Vi hadde ingen anelse om at skipet kunne bevege seg så raskt som det gjorde, skriver hun.

Hun forteller også at piratenes moderskip sendte ut et falsk SOS-signal som kapteinen valgte å ingorere etter angrepet.-mail.

Et planlagt stopp i Mombasa i nabolandet Kenya har blitt avlyst, og skipet setter nå kursen mot Seychellene.

Det er 151 passasjerer og 161 mannskap om bord på luksusskipet. De fleste skal ifølge BBC være amerikanere og noen briter.

- Sjokkert, men uskadd
Angrepet skjedde klokken 04.30 norsk tid, omkring 160 kilometer utenfor kysten av Somalia.

- Passasjerene ble samlet i et fellesrom, fortalt hva som skjedde og forsikret om at vi slo tilbake angriperne, sier talsmann David Dingle i Seabourn Cruises til BBC.

- De ble sjokkert, men ingen passasjerer skal ha kommet til skade.

Dingle legger til at selskapet ikke har noen grunn til å tro at det var et terroristangrep, og at alt tydet på at pirater sto bak.

Dette skal være første gang et luksuscruiseskip har blitt angrepet i området.

Minst 23 kapringer og forsøk på kapring har blitt registrert utenfor kysten av Somalia siden midten av mars.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere