Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmenn på plass i Sri Lanka

Foto: Kazuhiro Nogi (AFP)
Sist oppdatert:
Statssekretær Vidar Helgesen og spesialrådgiver Erik Solheim kom mandag kveld til Sri Lanka for å forsøke å rette opp den skakkjørte fredsprosessen i landet.

De to norske fredsmeglerne har en stor og vanskelig oppgave foran seg. Tamilene og den singalesiske regjeringen står langt fra hverandre, og samtidig pågår en maktkamp mellom statsminister Ranil Wickremesinghe og president Chandrika Kumaratunga

Wickremesesinghe sa tirsdag at hele fredsprosessen var i fare på grunn av de politiske urolighetene presidenten utløste forrige uke. Hun oppløste da parlamentet og erklærte unntakstilstand.

- Fredsprosesen i fare
Presidenten har tidligere sagt at våpenhvilen statsministeren har undertegnet med opprørsgruppen LTTE, er ulovlig. Forrige uke sparket hun også fire ministere fordi de har gitt for store innrømmelser til LTTE.

- De siste dagers hendelser har gjort stor skade på fredsprosesssen. Den har blitt skadet og er blitt satt i fare, sier statsministeren ifølge sin talsmann G. L. Peiris, skriver AFP.

Vil holde valg
Wickremesinghe har sagt at han ikke lenger er i stand til å lede fredsprosessen, fordi presidenten har trukket tilbake myndigheten hans over forsvaret. Han har tilbudt at presidenten kan ta over, men hun har ennå ikke svart på det tilbudet.

Statsministeren har sagt at han er klar for å holde et valg som kan avgjøre maktkampen mellom ham og presidenten. Selv om Kumaratunga er president, er det partiet hennes som er i opposisjon etter at hun tapte valget for Wickremesinghes parti for to år siden.

Solheim og Helgesen på plass
Mandag kveld kom statssekretær Vidar Helgesen og spesialrådgiver Erik Solheim i norsk UD til Sri Lanka for å megle mellom partene.

Tirsdag skal de møte møte statsminister Wickremesinghe og presidentens rådgiver Lakshman Kadirgamar, i tillegg til flere partiledere og religiøse personligheter.

Onsdag skal de møte president Kumaratunga, og torsdag reiser Helgesen og Solheim til tamiltigrenes hovedkvarter i Kilinochchi nord på Sri Lanka, opplyser ambassadesekretær Thomas Stangeland ved den norske ambassaden i Colombo til NTB.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!