Gå til sidens hovedinnhold

Nordmenn risikerer dødsdom

Rettssaken mot de to drapstiltalte nordmennene i Kongo var berammet til å starte klokka 09. To timer senere ble publikum sluppet inn i rettslokalet.

- De tiltalte ser ustelte ut etter tre måneder i fengsel, rapporterer Aftenpostens journalist Fred Gjestad fra Kisangani på Twitter. Dørene til rettslokalet ble åpnet for publikum rundt klokka 11, to timer etter det tidspunktet rettssaken var berammet til. Ved 10.30-tiden var det ifølge Gjestad lang kø foran rettslokalet. Alle som skal inn ble nøye registrert. Ifølge Aftenposten er det bare norsk presse som dekker saken.

Tiltalt for drap på sjåfør
Nordmennene Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) møter for en militær domstol i Kisangani i Kongo tiltalt for drap på sin sjåfør, seksbarnsfaren Abedi Kasongo. Hvis de blir dømt, risikerer de dødsstraff.

De to tiltalte forsvares av advokat André Kibambe. Aftenposten skriver i dag at hans strategi er å be om at alle bevisene i saken avvises. Han venter at rettssaken vil vare i fire til seks dager og at en avgjørelse kan ventes førstkommende tirsdag. Begge parter kan anke dommen.

- Dødsdom blir fengsel
FAFO-forsker Morten Bøås tror ikke nordmennene blir henrettet dersom det ender med at de blir dømt, men han beskriver forholdene i landets fengsler som ille.

- Det er mange år siden en dødsstraff er blitt iverksatt i Kongo. Det som skjer er at folk som får dødsstraff blir sittende inne. Med tanke på hvordan det er i kongolesiske fengsler og hvor utsatte disse to gutta vil være, kan en straff som blir mer eller mindre evigvarende være minst like ille som dødsstraff, sier Bøås ifølge tv2nyhetene.no.

- Har diskutert soning i Norge
En norsk representant har vært i Kinshasa og drøftet spørsmålet om soning i norsk fengsel med myndighetene, skriver Stavanger Aftenblad på nett.

- Jeg vet ikke om noen avtale. Men under hånden har det vært gjort henvendelser om utlevering. En norsk representant har vært i hovedstaden og drøftet spørsmålet med den kongolesiske justisministeren, sier Kåre Lode til avisa. Stavangermannen har jobbet i Kongo og har et bredt nettverk der.

Kolleger vil markere seg
Den drepte sjåførens kolleger har markert seg sterkt i forkant av rettssaken. Fagforeningen som sjåføren var tilsluttet har ifølge Aftenposten.no stått bak reklame på TV og radio for å kunngjøre at rettssaken starter.

- Det som er rett nå er at disse mennene blir dømt og at de må betale erstatning til familien som er igjen, uttaler en av sjåførene, Juma-Dieudonné, til Aftenposten torsdag.

- Krever inngangspenger
Ifølge VG Nett besluttet kongolesiske sikkerhetsmyndigheter torsdag å ta inngangspenger til rettssaken, men norske journalister har avvist å betale.

- Dette er høyst ulovlig. Rettssaken er offentlig, og alle som ønsker kan møte opp. Det er en stor sal for tilhørere, sier nordmennenes forsvarer, André Kibambe, til VG Nett.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger