*Nettavisen* Nyheter.

Nordmenn skadd i Thailand

Flere nordmenn skal ha blitt skadd da høye flodbølger skylte inn over strendene i Sør-Thailand 2. juledag.

26.12.04 14:25

Se pårørendetelefonnummer under.

Ekstrasending på TV 2 kl. 14.05.


- Vi vet nå at enkelte nordmenn er skadd. Det skal kun dreie seg om lettere skader. Men vi har ingen oversikt over situasjonen, som er svært kaotisk, sier informasjonsrådgiver Cathrine Andersen i Utenriksdepartementet til TV 2 Nettavisen.

Norske UD hadde klokken 12 ikke fått meldinger om nordmenn som har omkommet eller som er hardt skadd.

Ødeleggelsene i det Indiske hav er enorme og dødstallene stiger. Se oppdaterte tall her.

Tidligere søndag ble det meldt om at nordmenn er savnet i den populære turistbyen Phuket.

- Det stemmer at vi ikke har fått oversikt over hvem som er i området. Men vi har ikke fått meldinger om at noen er savnet, sier Andersen til TV 2 Nettavisen.

- Svært kaotisk
Man antar at så mange som 3000 nordmenn oppholder seg i Phuket. I tillegg er det også nordmenn i flere andre flombølgerammede land i det Indiske hav. Blant annet det rapportert om dødsfall på turistøya Penang i Malaysia hvor norske reiseselskap selger turer. Også en rekke strender i Sri Lanka og Indonesia er oversvømt av flombølgen.

- Vi jobber tett opp mot ambassadene våre i regionen. Vi prøver å få oversikt, men situasjonen er svært kaotisk, sier Andersen i UD.

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson annonserte søndag formiddag at Norge gir 10 millioner kroner til Sri Lanka i nødhjelp. Dette er penger som går videre til FN og norske frivillige nødhjelpsorganisasjoner, som Røde Kors.

UDs pårørendetelefon:
2224 3600
2224 3323
2224 3562
2224 3563
2224 3493

Star Tours pårørendetelefon:
67 11 51 65
67 11 50 02
(fra klokken 10-18)

Vings og Sagas sentralbord:
23 15 58 00

Sentralbord sprengt
Sentralbordet til Utenriksdepartementet ble sprengt med det samme TV 2 Nyhetene offentliggjorde nummeret i sin sending. Derfor er to nye telefonnummer opprettet hvor pårørende kan ta kontakt (se ramme).

- Vi har ikke så mye mer å fortelle folk enn det vi sier til pressen. Men vi er i kontakt med enkeltpersoner som ringer og sier i fra om at de har det bra. Det er nesten umulig å komme i kontakt med folk i områdene ettersom flere mobilnett har brutt sammen, sier informasjonsrådgiveren til TV 2 Nettavisen.

10 turister skadd
UD jobber også tett opp mot reisebyråene som har turister i området. Star Tour sier til TV 2 Nettavisen at de har 460 norske reisende i Thailand. Av disse reiser 85 på egenhånd.

- Vi jobber nå med å få kontakt med alle som bor på våre hoteller i Phuket og området rundt, sier informasjonssjef Lena Petersson til TV 2 Nettavisen.

Til sammen har Star Tour-konsernet 4400 nordiske turister i området. Av disse har Star Tour fått tilbakemelding på at rundt 10 er lettere skadd. Om det er nordmenn blant disse, er foreløpig uvisst.

Daglig leder Gunnar Grosvold i Maytravels, som eier turoperatørene Ving og Saga, sier til TV 2 Nettavisen at de har til sammen 730 gjester i området rundt Phuket. De holder nå på å danne seg en oversikt over situasjonen og legger fortløpende informasjon ut på sine nettsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.