RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmenn stod fast på grensa

Sist oppdatert:
Bussene med nordmenn ble stående fast på grensa til Syria i hele fire timer. Flere nordmenn står fortsatt fast i Beirut.

I natt kom bussene med nordmenn som ble evakuert fra Libanon frem til den norske ambassaden i Damaskus, Syria. Det første flyet hjem til Norge skulle etter planen forlate Syria klokken 05.40.

Andre nordmenn som har sittet fast i Libanon kom seg ut via sjøveien, og kom frem til Kypros i natt. Ifølge Aftenposten kan så mange som 200 nordmenn fortsatt befinne seg i Libanon.

For noen opplevdes de timene man ble stående på grensen mellom Syria og Libanon som svært dramatiske.

Problemer på grensen
- Alle må søke visum før vi får dratt videre, forteller Elisabeth Hayek til TV 2 Nettavisen klokken 20 lokal tid.

De fire bussene med nordmenn kjører samlet, og Elisabeth og de 240 andre nordmennene ble stående på grenseovergangen i over fire timer, før de kunne fortsette inn i Syria.

- Det har tatt veldig lang tid. Vi måtte stå i én kø for å veksle til syrisk valuta, og i en annen for å få stempel, forteller Elisabeth. Hun og familien har vært på ferie i Tripoli.

- Ren løgn
Like før klokken 23 lokal tid fikk TV 2 Nettavisen følgende tekstmelding fra Hayek:

«Vi er kun kommet 100 m fra grensen, har ikke begynt å kjøre enda, men hvert øyeblikk nå. Turen tar ca 3-4 timer til Damaskus. Vi har fått info fra folk fra amb (ambassaden, red. anm.) utrolig nok! Vi blir møtt av folk og leger fra utenriksdep og får tilbud om mat og dusj og overnatting. Fly i morgen. At utenriksministeren har sagt på tv at vi hadde passert grensen for timer siden er altså ren løgn. Som sagt føler vi oss ikke trygge før vi lander i Norge»

Søndag morgen satte hun og hennes to sønner seg på bussen som frakter dem vekk, mens mannen måtte bli igjen i påvente av sykehusbehandling.

- Selve bussturen fra Tripoli og til grensa gikk veldig greit, men nå er jeg dødssliten, forteller Elisabeth.

Flere nordmenn fikk ikke plass på tranporten fra Beirut.

Gråte
Grensa mellom Libanon og Syria markeres med en bro.

- Vi stod på denne brua, og jeg følte meg ikke trygg. Det gjør jeg ikke før jeg sitter på flyet hjem. Israel kan jo finne på å angripe Syria også, sier tobarnsmoren.

Hun bruker mye tid på å trøste barna.

- Men det skal bli godt for oss voksne å komme hjem og få gråte litt vi også. Få kjenne på alt vi har vært gjennom, sier Elisabeth.

- I sikkerhet
Rådgiver i UD, Stein Iversen, presiserer at den norske konvoien var i sikkerhet på syrisk side av grensen, selv om de måtte vente med å fortsette inn i selve Syria.

- Det var noen formaliteter som gjenstod før de slapp inn i Syria. Enkelte av nordmennene har hatt problemer med dokumentene, sier han til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere