RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordpolen renner vekk

Sist oppdatert:
Aldri er det blitt målt mindre is rundt Nordpolen enn nå. I fremtiden kan Arktis bli isfri om sommeren.

- Smeltingen forårsakes av stigende temperaturer, som ser ut til å ha sammenheng med drivhusgassene, sier amerikanske forskere i en ny rapport.

Forskere ved Nasa og ved «National Snow and Ice Data Center» har overvåket isen med satellitter siden 1978. De mener den totale mengden is på nordpolen i år vil dekke et mindre område enn noen gang siden målingene begynte, melder Reuters.

Truer dyrelivet
Ifølge data samlet inn både ved hjelp av satellitter og skipsfart er dette den minste mengden is på minst et århundre.

Fra og med 21. september har mengden havis falt til 5,31 millioner kvadratkilometer, ifølge rapporten. Mellom 1978 og 2000 dekket havisen i gjennomsnitt syv millioner kvadratkilometer. Inuittenes jaktområder har krympet, og isbjørner, sel og andre dyr er truet av smeltingen.

- Drivhuseffekten
Nordpolen kan være helt isfri om sommeren mot slutten av dette århundret hvis nedsmeltingen fortsetter i samme tempo, heter det i rapporten.

- Det blir stadig vanskeligere å argumentere mot påstanden om at i det minste deler av prosessene vi ser i Arktis skyldes drivhuseffekten, sier forsker Mark Serreze ifølge Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere