RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge advarer Sri Lanka

Sist oppdatert:
Støtten til Sri Lanka er i fare dersom tamilgeriljaen og regjeringen velger krig framfor forhandlinger, truer Norge og de andre giverlandene.

De tamilske tigrene (LTTE) truer med å bryte våpenhvilen som Norge var med på å forhandle fram. Samtidig har regjeringsstyrkene i Sri Lanka også trappet opp volden.

Nå slår giverlandene tilbake. I en kraftig felles uttalelse truer EU, USA, Japan og Norge med at den internasjonale støtten til fredsprosessen kan forsvinne.

- Det er på tide at partene viser at de mener alvor med våpenhvileavtalen, heter det i uttalelsen fra giverlandsgruppen tirsdag.

Sterk advarsel
Dette er en av de sterkeste advarslene som er kommet fra giverlandene siden våpenhvileavtalen ble forhandlet fram med norsk hjelp i februar 2002. Giverlandene truer ikke eksplisitt med å trekke tilbake den økonomiske hjelpen til Sri Lanka, men er klare på hva konsekvensene kan bli dersom volden fortsetter.

- Dersom våpenhvileavtalen blir satt ut av kraft, vil hele fredsprosessen bli satt i fare og den internasjonale støtten til prosjektet bli sterkt svekket, heter det.

30 milliarder
Det internasjonale samfunnet har lovt til sammen rundt 30 milliarder kroner i hjelp for å sette en fredsavtale ut i live. EU, USA, Japan og Norge står for mesteparten av hjelpen. I tillegg er det lovet rundt 23 milliarder kroner i hjelp etter tsunamikatastrofen.

Diplomater og eksperter frykter at volden den siste tida kan føre til at borgerkrigen blusser opp igjen. 64.000 mennesker ble drept før våpenhvileavtalen kom i stand.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere