*Nettavisen* Nyheter.

Norge best i verden - igjen

Foto: Gunnar Lier (Scanpix)

For femte år på rad topper Norge FNs oversikt over verdens beste land å bo i. - Ikke alt er perfekt, sier Kjell Magne Bondevik.

08.09.05 14:16

Oljeinntektene og en sjenerøs velferdsstat gjør at Norge har ledet rankingen siden landet skjøv Canada ned fra førsteplassen i 2001. Den årlige listen rangerer land etter en indeks som kombinerer blant annet inntekt, utdanning og forventet levetid.

- Rapporten kommer ut 7. september og ja, Norge ligger på førsteplass, avslørte UNDP-leder Kemal Dervis på en pressekonferananse i Oslo fredag. Avsløringen kom uventet på de fremmøtte journalistene.

Dervis er på todagers norgesbesøk, etter invitasjon fra utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

UNDP-lederen ga ingen øvrige detaljer om rangeringen. I fjor ble Norge fulgt av Sverige, Australia og Canada på topp, mens Sierra Leone var nederst blant de 177 landene på listen.

Langvarig norsk hegemoni
Dette er Dervis' første utenlandstur siden han tok over som leder denne måneden. Han sier topprangeringen er lønn for flere års arbeid fra norske regjeringer.

- Dette er noe det norske folket har oppnådd over svært lang tid. Det kan ikke sees bare som en seier for en regjering, sa han.

Norge er verdens tredje oljeeksportør etter Saudi-Arabia og Russland.

Norge er blant de aller største giverne til UNDP og formålet med Dervis' besøk er å videreføre den tette dialog som Norge har med en de viktigste FN organisasjonene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ydmyk Bondevik
- Det er selvsagt hyggelig for en statsminister å få melding for femte gang at FN anser Norge som verdens beste samfunn å bo i, men det betyr ikke at alt er perfekt, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til TV 2 Nettavisen.

- Jeg er spesielt opptatt av at vi bekjemper fattigdomsproblemene.

Også når det gjelder eldreomsorg, barnehagedekning og sykehus har Norge en jobb å gjøre, mener statsministeren.

Og vi har et internasjonalt ansvar:

- Jeg er opptatt av at vi som ligger på toppen av denne verdenslista har et ansvar for de som ligger helt på bunnen av lista. Det er en enorm avstand i levekår mellom oss på topp og de på bunn og derfor er også kampen for internasjonalt rettferdighet viktig, mener Bondevik.

En glipp
- Visste du at den nye UNDP-lederen ville komme med denne avsløringen i dag?

- Nei, det var vel en glipp, tror jeg.

- Jeg har visst at Norge topper lista i år også i et par dager, men det skulle ikke offentliggjøres før på et arrangement i regi av UNDP Norge som jeg har sagt ja til å delta på i neste uke.

Tør ikke ta æren
- Ville vi toppet i så mange år på rad også hvis vi hadde hatt en rødgrønn regjering?

- Det skal ikke jeg spekulere i. Norge ville nok uansett ligget veldig godt an, vi har så store naturressurser. Men vi fører en bevisst velferdspolitikk, og det har vært hyggelig å få beskjed om at vi topper FNs liste.

- Jeg skal ikke påstå at det hadde vært annerledes med en annen regjering, men det betyr i hvert fall at det står bedre til enn opposisjonen prøver å gi inntrykk av, sier Kjell Magne Bondevik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag