RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge får ikke atomkart

Sist oppdatert:
Russland fikk seks millioner kroner av Norge for å lage et kart over avfallsanlegget i Andrejevabukta. Nå nekter de å gi Norge en kopi.

Fordi Statens strålevern ikke får tak i noe kart, må de bruke et innkjøpt satellittfoto av Andrejevabukta på Kolahalvøya. Dette skal de bruke når resultatet av målingene av radioaktivitet skal illustreres, skriver Aftenposten.

For å kunne lage en plan for hvordan man skal kunne fjerne atomavfallet fra bukta, er man helt avhengige av å ha et godt kart. Da dette ikke fantes, tilbød Norge å finansiere et.

Seks millioner kroner ble satt av til å lage et topografisk kart, kartlegging av radioaktivt forurensing og kartlegging av grunnen. Et detaljert kart ble tegnet, men da russiske myndigheter var ferdig med det i 2004, nektet de norske myndigheter en kopi til bruk i sikkerhetsarbeidet de var involvert i. Kartet regnes som konfidensielt.

- Derfor må vi lage egne mer unøyaktige kartskisser og bruke satellittfoto når vi skal illustrere resultatene av målinger av radioaktivitet og planlegge ulike fysiske sikkerhetstiltak og informasjon til Norges befolkning, sier seksjonssjef Ole Reistad i avdelingen for strålevern og sikkerhet i Statens strålevern til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere