*Nettavisen* Nyheter.

Norge får nederlanske fengselsplasser

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) signerer mandag avtalen med Nederland om leie av fengselsplasser.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) signerer mandag avtalen med Nederland om leie av fengselsplasser. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Justisminister Anders Anundsen er klar til å sette navnetrekket på avtalen som skal gi 242 norske soningsplasser i Nederland.

02.03.15 14:27

Mandag ettermiddag skriver justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og den nederlandske statssekretæren Fred Teeven under på avtalen om norsk leie av plasser i Norgerhaven-fengselet helt nord i Nederland.

Etter signeringen får Anundsen omvisning i fengselet i byen Veenhuizen.

25,5 millioner euro

Justisministeren har betegnet leieavtalen som en god midlertidig løsning på norske kapasitetsproblemer som frigjør 242 fengselsplasser «nærmest over natta». Avtalen koster Norge 25,5 millioner euro i året.

Men avtalen er blitt kritisert fra flere hold.

Norske fengselsansatte har kalt det en fallitterklæring. Hadia Tajik i Arbeiderpartiet mener Anundsen heller burde brukt pengene til å bygge ut fengselsplasser i Norge, mens professor emeritus Thomas Mathiesen i Norsk forening for kriminalreform kritiserer saksbehandlingen og mener justisministeren har kuppet prosessen for å få «saken ordnet som han ønsker det».

Avtalen må fortsatt godkjennes av Stortinget.

Fengselsansatte kritiske

Fagorganisasjonene til de fengselsansatte går unisont imot avtalen om å leie soningsplasser i Nederland.

– Vi er imot å flytte soningsplasser ut fra Norge. Det er den enkelte stats ansvar å sørge for å ha nok kapasitet til å gjennomføre de straffereaksjoner som den enkelte stat ilegger sine borgere, sier forbundsleder Knut Are Svenkerud i Kriminalomsorgens Yrkesforbund til NTB.

I høringsuttalelser om lovendringen som er nødvendig for at norske fanger skal kunne sone i utlandet, går også Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund og Fellesorganisasjonen imot å åpne for soning utenfor Norges grenser.

Lik Nettavisen og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.