*Nettavisen* Nyheter.

Norge fikk tvilsom klima-«pris» i Paris

Norge har frafalt kravet fra organisasjonene om å vise til menneskelige rettigheter i klimaavtalens formålsparagraf, og blir kåret til «dagens dinosaur». Her er utenriksminister Børge Brende (H) under Folkets klimamarsj i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Norge fikk lørdag den tvilsomme prisen «Fossil of the Day» av klimanettverket CAN (Climate Action Network).

05.12.15 14:38

Det fikk Norge for å blokkere fremskritt i forhandlingene, skriver VG.

Prisnavnet kan oversettes til «Dagens fossil» eller «Dagens dinosaur».

Den norske delegasjonen har gjort seg upopulær i spørsmålet om menneskerettigheter fordi Norge foreslo å fjerne spørsmålet om menneskerettigheter fra avtalens formålsparagraf, noe spesielt norske samer og fagbevegelsen har reagert på.

CAN, klimanettverket til 950 frivillige organisasjoner fra 115 land, kåret Norge til dagens vinner sammen med USA og Saudi-Arabia. Organisasjonene mener Norge bryter med landets ellers gode historie i kampen for menneskerettighetene, skriver VG.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) mener det ikke er riktig å si at Norge senker ambisjonene i avtalen.

– Jeg skal være ærlig og si at denne tildelingen er urettferdig. For at klimaavtalen skal bli så effektiv som mulig, trenger avtalen et klart klimaformål. Norge jobber intenst for å få menneskerettighetene inn i avtalen. Vi vil ha disse hensynene inn i avtalens fortekst og i den operative teksten av avtalen. Det er her denne omtalen hører naturlig hjemme, sier Sundtoft til NTB. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.