RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge forsøker å redde Safar fra galgen

Foto: Iran Human Rights
Sist oppdatert:
UD har kalt inn den iranske ambassaden på teppet for å avverge henrettelsene av Safar (19) og Amir (18).

Utenriksdepartementet reagerer kraftig og fordømmer henrettelsen av Delara Darabi. I tillegg forsøker de å stanse henrettelsene av to gutter som etter planen vil finne sted i den iranske hovedstaden Teheran onsdag.

- Fordømmer henrettelsen
- Jeg har i dag kalt inn han som er chargé d'affaires ved den iranske ambassaden i Oslo til møte. Der var det tre ting som ble tatt opp. For det første gjorde jeg det klart at vi fordømmer henrettelsen av Delara Darabi, som ble henrettet fredag 1. mai, sier statssekretær i Utenriksdepartementet (UD) Gry Larsen til Nettavisen.

Henrettelsen mot 23 år gamle Delara Darabi har skapt enormt internasjonal oppmerksomhet fordi hun var selve symbolet på dødsstraff mot mindreårige i Iran.

Bryter egne lover
- Henrettelse av henne er i strid med Irans internasjonale forpliktelser og landets egne lover og bestemmelser. Videre ga jeg uttrykk over at Iran har sett bort fra norske og internasjonale anmodninger i denne saken. Hun var mindreårig da forbrytelsen fant sted, og henrettelsen var i strid med disse konvensjonene, sier Larsen og henviser blant annet til FNs barnekonvensjon, som forbyr henrettelser av mindreårige.

Iran har ratifisert FNs barnekonvensjon, men har likevel henrettet et betydelig antall med personer som begikk forbrytelsen da de var mindreårige.

- Så tok jeg også opp to saker til. Det er to personer som står i fare for å bli henrettet i morgen. Det er saken til Amir Khaleghi og Safar Angooti, sier Larsen.

Var mindreårige
Amir og Safar var i likhet med Delara mindreårig da de angivelig begikk forbrytelsene.

- Og i forhold til dem, så gjentok jeg det norske budskapet om at vi fordømmer dødsstraff mot mindreårige og at Iran må leve opp til sine internasjonale forpliktelser, også når det gjelder de to sakene, sier Larsen.

- Jeg ba også om at det blir gitt beskjed om de norske synspunktene til myndighetene i Iran - både i frodhold til de to sakene og saken med Delara Darabi. Nå har vi tatt opp de norske synspunktene og bedt om at de to menneskene ikke blir henrettet, sier Larsen.

Les også: To gutter skal henrettes
Les også: - Mamma, vær snill og redd meg

- Er det vanskelig å ytre konkrete trusler om konsekvenser overfor iranske myndigheter?

- Vårt fokus handler nå om at disse to ikke blir henrettet og det er det vi nå bruker tid på, sier Larsen.

Henrettelsen mot Delara ble for to uker siden utsatt i to måneder etter internasjonalt press. Men iranske myndigheter fremskyndet henrettelsen og fullbyrdet dødsdommen fredag uten forvarsel. I tillegg ble åtte andre personer henrettet ved henging i Iran lørdag.

Bekymret for utviklingen
Den norsk-iranske menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam er bekymret for utviklingen, og mener Iran vil fortsette med å henrette mindreårige dersom det internasjonale samfunnet ikke kommer med enda kraftigere reaksjoner.

- Iran har bestemt seg for å vise verden hvem som bestemmer. Jeg tror at hvis vi ikke får veldig kraftige reaksjoner nå, så vil det gå ut over advokater som kjemper for de mindreårige i Iran, sier Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

Amnesty og Iran Human Rights avholder en demonstrasjon utenfor den iranske ambassaden i Oslo onsdag ettermiddag mellom 15.00 og 16.00.

- Jeg synes det er fint at både Amnesty og andre engasjerer seg og setter fokus på dødsstraff og dødsstraff mot mindreårige, sier Larsen.

Mangelfull rettergang
Amir Khaleghi (18) ble dømt for et drap da han var 16 år gammel, og Safar Angooti (19) ble dømt for et drap da han var 17.

- Og igjen som med mange av de andre sakene, så er det mangelfull rettergang, sier Amiry-Moghaddam.

Iran har gjennomført minst 270 henrettelser i 2008, men Amiry-Moghaddam frykter at det er store mørketall.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere