Gå til sidens hovedinnhold

- Norge går på gummisåler

Norge er ekstra forsiktig med å kritisere Russland for tiden for ikke å ødelegge utsiktene til å bli med på utbyggingen av gassfeltene i nord, mener professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary.

MENNESKERETTIGHETSHUSET (TV 2 Nettavisen): Tirsdag la Amnesty International fram rapporten «The State of the World's Human Rights».

Norge er ikke omtalt spesielt i rapporten, men Amnesty-leder Petter Eide mener Stoltenberg-regjeringen har vært for slapp med å kritisere overgrep mot terrormistenkte fanger på Guantanamo og i andre amerikanske fengsler.

Professor i statsvitenskap, Janne Haaland Matlary, mener Norge heller ikke har sagt tydelig fra om overgrep fra russisk side i Tsjetsjenia av frykt for å ødelegge muligheten for samarbeid på energisiden.

- Norge har ikke kritisert Russland, når vi ønsker å delta i Sjtokman-utbyggingen, sa hun under pressekonferansen.

- Utviklingen i Russland har vært så følsom at nabolandene aldri har hatt lyst til å kritisere landet. Nå er Norge opptatt av å kultivere de gode sidene ved forholdet, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Passiv
Amnesty-leder Petter Eide mener Stoltenberg-regjeringen burde gjort mer for å mobilisere mot de hemmelige fangeflyene som har mellomlandet i Europa.

-Her har ikke Norge stått først i køen. Norge har vært passiv i forhold til fangeflyene og svarte unnvikende på henvendelsen fra Europarådet i saken, hevder han.

Eide mener også at Norge burde vært mer aktiv i arbeidet for menneskerettigheter i Afghanistan.

- Norge tar ikke tilstrekkelig hensyn til menneskerettighetene i Afghanistan. De går ikke offensivt inn for å se hvordan de kan ta ansvar. I stedet finner de smutthull, mener Petter Eide.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken