*Nettavisen* Nyheter.

Norge gir 300 millioner til Sudan

Foto: Illustrasjon (EPA/Scanpix)

Norge er beredt til å åpne pengesekken når freden i Sudan er et faktum. Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson vil bidra med minst 300 millioner kroner.

Sammen med USA har Norge pøst inn store summer til de pågående fredsforhandlingene. Når fredsavtalen er i havn tas det sikte på en betydelig økning av bistanden til Sudan, opplyser informasjonssjef i Utviklingsdepartementet Espen Gullikstad til NTB.

Det samme gjelder andre givere. USA, det største giverlandet, vil trolig doble sin bistand fra rundt 1,5 til nærmere 3 milliarder kroner, ifølge USAIDs Sudan-direktør Allen Reed.

Pengene trengs. Vanlig infrastruktur som veier, telefon, elektrisitet, bank og post er nærmest ikke-eksisterende. Vann er mangelvare, mange steder må 10.000 mennesker dele på én brønn. Derimot finnes det rikelig med miner, våpen og andre krigsetterlatenskaper.

Nært forhold
I flere tiår har Norge hatt et nært forhold til Sudan. Også i 1972, da den første fredsavtalen mellom myndighetene i Khartoum og den daværende Anyanya-bevegelsen i sør ble inngått, spilte norske fredsmeklere en nøkkelrolle.

Fredsavtalen markerte slutten på 17 års borgerkrig. Men 11 år senere, i 1983, brøt krigen mellom nord og sør ut på ny.

Den norske bistanden skal i hovedsak gå til å støtte gjennomføringen av fredsprosessen i det krigsherjede landet. Pengene skal blant annet brukes til å hjelpe flyktninger hjem, til minerydding og til å bygge opp kapasiteten til den sivile administrasjonen i Sør-Sudan.

Norge har også fått i oppdrag å arrangere en internasjonal giverkonferanse for Sudan. Men det vil først skje noen måneder etter at partene har skrevet under på den endelige fredsavtalen.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.