RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge i domenestrid med EU

Norge har gått i klinsj med EU over domenet ”.eu”, som EU nekter Norge å bruke.

- Dette er et handelshinder og strider imot retten til lik konkurranse. Det er klart en ulempe for norske bedrifter, sier seniorrådgiver Runar Jensen i EØS-seksjonen i Utenriksdepartementet (UD) til Klassekampen.

Siden desember 2005 har bedrifter innenfor EU kunnet opprette e-post- og internettadresser i domeneområdet «.eu». Norske bedrifter har derimot blitt nektet dette, til tross for at Norge er medlem av EØS.

Saken skal være svært betent, og ha blitt diskutert på statsrådsnivå mellom tidligere næringsminister Ansgeir Gabrielsen (H) tidligere EU-kommissær Erkki Liikanen.

- Uansett hvordan man argumenterer, vinner alltid EU-kommisjonen. Den greier alltid å spa fram argumenter som den mener veier tyngre. EU betrakter domenet som symbolsk og hellig, og vil ikke høre på oss sier Jensen i DU til Klassekampen.

Seksjonssjef Anne Beth Lange i Post- og teletilsynet bekrefter overfor avisen at Norge lenge har forsøkt å få innpass i «.eu». For store norske bedrifter, med filialer innenfor EU har ikke dette vært noe problem. For mindre bedrifter er det derimot umulig å få adresse «.eu».

- Vi har hele tiden ment at det er hjemmel for domene .eu i EØS-avtalen. EU er veldig opptatt av hva som bør være våre plikter, men ikke våre rettigheter, sier Lange.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere