Norge ikke best på likestilling

Foto: AFP/Scanpix

Slått av Island for andre året på rad.

13.10.10 09:20

I følge den årlige rapporten fra Verdens økonomiske forum er Island på likestillingstoppen. Rapporten måler likestilling innenfor politikk, utdanning, ansettelsesforhold og helse.

Norden på toppen

Fire nordiske land er på likestillingstoppen. Etter Island og Norge følger Finland og Sverige hakk i hæl med henholdsvis tredje og fjerdeplass i kåringen. Danmark er på sjuendeplass, hvor de også havnet i fjor. Norge, som var på tredjeplass i fjor, har rykket opp ett hakk. Island fikk topplassering også i fjor.

-Nordiske land er ledende når det gjelder å hindre kjønnsdiskriminering. Liten forskjell mellom kjønnene er direkte koblet til en stor grad økonomisk konkurransedyktighet. Kvinner og jenter må bli behandlet likt hvis et land skal vokse og ha fremgang, sier Klaus Schwab, formann og grunnlegger av Verdens økonomiske forum til BBC.

Obamas kvinner

USA har rykket opp fra en 31. plass i 2009 til en 19. plass. Dette er på grunn av et større antall kvinner i President Barack Obamas administrasjon og at lønnsforskjellene mellom amerikanske kvinner og menn har blitt mindre.

Helt på bunnivå finner vi landene Pakistan, Tsjad og Yemen.

Rapporten sier at gapet mellom menn og kvinner er lavest når det gjelder helse og utdannelse, mens det er størst forskjell på økonomi, deltagelse, muligheten mellom kjønnene

Lesotho er best på likestilling i Afrika med en åttendeplass. Fillepinene kom på niendeplass og er dermed det landet i Asia med minst forskjell mellom kvinner og menn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: likestilling

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag