RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge lover doblet utdanningsstøtte

– Uten utdanning, ingen utvikling, sier utenriksminister Børge Brende (H) og lover doblet støtte til Det globale partnerskapet for utdanning (GPE).

Utdanning er fundamentet i ethvert lands utvikling, understrekte utenriksministeren da han torsdag deltok på GPEs giverkonferanse i Brussel. Målet med møtet var å samle støtte til skolegang for 29 millioner barn i 66 land gjennom 21,45 milliarder kroner.

Etter giverkonferansen var imidlertid nesten 175 milliarder kroner lovet fra både giverland, utviklingsland og andre samarbeidspartnere. Utenriksminister Børge Brende sier det store beløpet viser om et internasjonalt engasjement for utdanning.

– Dette viser at utviklingsland, det internasjonale samfunnet, frivillige organisasjoner, privat sektor og andre samarbeidspartnere er innstilt på å ta et felles krafttak for utdanning. Det er viktig at løftene blir realisert til beste for de titalls millioner av barn som i dag ikke har et skoletilbud, sier Brende til NTB.

Den norske støtten til GPE på 290 millioner kroner i år skal fetes opp med 100 millioner i året til den blir 590 millioner i 2017.

Mange jenter

Til sammen 57 millioner barn og 70 millioner ungdommer står i dag uten noe skoletilbud, viser en ny rapport som UNESCO la fram på torsdagens giverkonferanse.

– Rapporten slår fast at utviklingen har stått nesten på stedet hvil globalt siden 2007. Barn som ikke får gå på skole, har veldig begrensede fremtidsmuligheter, sier Brende.

Regjeringen har bestemt at de vil prioritere støtte til jenters utdanning og til de mest sårbare gruppene av barn, som for eksempel barn i krig og barn med nedsatt funksjonsevne.

– Det er spesielt jenter som er utsatt, det ser vi blant annet i Nigeria og Afghanistan. I deler av Nigeria er det nå slik at foreldre ikke tør å sende jenter på skolen, sier han.

Positivt i noen land

UNESCO-rapporten viser samtidig til flere land og områder som har hatt en meget positiv utvikling. I alt 17 land har det siste tiåret klart å redusere antall barn som ikke får gå på skole med hele 86 prosent.

Rapporten framhever tiltak som å fjerne skolepenger, øke økonomisk satsing på skolen, bedre lærerutdanning, satse mer på undervisning til etniske og språklige minoriteter, og ikke minst skape fred i tidligere konfliktområder. Alle disse tiltakene viser seg å bedre utdanningstilbudet.

Prioritet

Den borgerlige regjeringen har sagt den vil endre norsk utviklingspolitikk, og Brende sier torsdagens løfte bekrefter utdanning som en av regjeringens hovedprioriteter.

Den globale bistanden til utdanning i fattige land har gått ned med 10 prosent de siste fem årene. Det nye bidraget gjør Norge til en av de største støttespillerne til GPE, ifølge UD.

Det globale partnerskapet for utdanning (GPE) er et samarbeid mellom utviklingsland, giverland, multilaterale organisasjoner, næringsliv og sivilt samfunn, for å gi barn et skoletilbud. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere