RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge lover hjelp til Darfur

Norske myndigheter er bekymret over den humanitære situasjonen i Darfur i Vest-Sudan, der omkring 700.000 mennesker er drevet på flukt av krigshandlinger.

Norske myndigheter har tatt opp situasjonen i området med myndighetene i Sudan. De oppfordrer alle parter om å innføre våpenhvile, la hjelpeorganisasjoner nå fram til de sivile og følge internasjonal humanitær rett.

- Vi henstiller til partene umiddelbart å bli enige om en uavhengig overvåking av en avtale om stans i kamphandlingene, sier utenriksminister Jan Petersen, som lover at Norge vil bidra til å gi befolkningen humanitær hjelp og beskyttelse.

Norge har siden september 2003 bidratt med tilsammen 23 millioner kroner til humanitær innsats i Darfur, ifølge Utenriksdepartementet.

Utenriksministeren sier situasjonen er blitt verre de siste dagene, etter at sudanske fly bombet byen Tine, som ligger på grensa mellom Sudan og Tchad. Mange sivile fra Darfur hadde søkt tilflukt i byen.

- Norge tar skarp avstand fra den nylige bombingen i Tine som viderefører et mønster av ukontrollerte angrep mot sivile, og hyppige rapporter om alvorlige brudd på menneskerettighetene, sier Petersen.

Omkring 600.000 mennesker er internt fordrevet og 100.000 har flyktet over grensen til Tchad etter at konflikten brøt ut for et år siden. Amnesty International oppfordret nylig Norge til å bruke sin sentrale rolle i fredsforhandlingene om Sør-Sudan til å bedre situasjonen i Darfur.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere