*Nettavisen* Nyheter.

Norge mot røkla i nord

Hva er egentlig Norges politikk i nordområdene? undrer USAs tidligere viseforsvarsminister John Hamre.

04.01.06 13:52

RADISSON SAS SCANDINAVIA HOTEL (TV 2 Nettavisen): Norge kan ikke regne med drahjelp fra USA i nordområdene, mener USAs tidligere viseforsvarsministeren John Hamre.

- Norges nordområdestrategi kommer til å bli revet i filler av interessegrupper i Washington, sier Hamre til TV 2 Nettavisen.

Onsdag holdt han innledningsforedraget på NHOs årskonferanse «Oppdrag i nord» i Oslo.

- Det vil ta mye lobbyvirksomhet fra norsk side for å sette nordområdene på dagsorden i Washington, mener John Hamre. Den tidligere viseforsvarsministeren i Clinton-administrasjonen leder den prestisjetunge tenketanken CSIS (Center for Strategic and nternational Studies) i Washington.

Alaska
Han mener den norske nordområdepolitikken er for fragmentert, og at den vil bli revet opp av lobbyister i Washington som vil bruke hver sin bit for å argumentere for sine hjertesaker, mener Hamre.

- De som vil ønsker å bekjempe Russland, vil ta sitt, mens andre vil bruke den for å argumentere for oljeboring i Alaska, sier han til TV 2 Nettavisen.

Hamre mener Norge for øyeblikket er alene i nordområdene.

- Norge står utenfor EU, og ønsker ikke å trekke USA inn i forholdet til Russland av frykt for at USA vil lage kluss. Jo, Norge står nok litt alene, sier han.

Når sola skinner
Han får støtte av den tidligere fredsmekleren og Moderaterna-lederen Carl Bildt.

- Det er greit å stå alene når sola skinner, men uggent når uværet kommer, sa Bildt i sin innledning, og pekte på at Norge ligger i makt-triangelet mellom USA, EU og Russland.

Han mener forholdet mellom Norge og EU er godt på papiret, men at det mangler dybde og engasjement. Få i EU kjenner til nordområdene, mener Bildt.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Norge holder en altfor lav profil overfor EU. Forholdet er preget av traumet fra folkeavstemningen i 1994, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Norge må presentere sine argumenter, og være innstilt på å gi og ta, fortsetter han.

Vil ha gass
NUPI-direktør Sverre Lodgaard tror amerikanerne er mer opptatt av nordområdene enn det som kommer fram i det offisielle USA.

- Det er ingen grunn til å tro at USA ikke interesserer seg for hva som skjer i nordområdene. De vil fryktelig gjerne ha gass fra Snøhvit-feltet, og amerikanske selskaper konkurrerer om konsesjoner på det russiske Shtokman-feltet, sier han til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag