RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge møtte terror-gerilja

Sist oppdatert:
Herrens motstandshær i Nord-Uganda står bak utallige drap og voldtekter. Det stoppet ikke Erik Solheims delegasjon i å møte geriljaen.

For en ukes tid siden ble utviklingsminister Erik Solheim (SV) kraftig kritisert av Amnesty for å ha stilt seg positiv til en avtale regjeringen i Sudan hadde inngått med den ugandiske militslederen Joseph Kony. Kony mottok mat og penger mot at Herrens motstandshær (LRA) skulle slutte å angripe folk i Sør-Sudan.

Kony står bak utallige drap, voldtekter og kidnappinger i Nord-Uganda.

Vil møte Kony
Da Erik Solheim var i Sør-Sudan for to uker siden, møtte den norske delegasjonen en av lederne for LRA, Martim. Han forteller om møtet til TV 2 Nettavisen, og sier Norge skal ha uttrykt ønske om å megle mellom LRA og Ugandas regjering.

Da det stormet mot Solheim i forrige uke, kom det ikke fram at hans delegasjon hadde møtt den meget beryktede geriljabevegelsen LRA. Ugandas statsminister har tidligere uttalt til TV 2 Nettavisen at lederen Joseph Kony «må drepes som en slange».

Utenriksdepartementet (UD) ser imidlertid ingen betenkeligheter ved at den norske delegasjonen møtte LRA.

Ifølge LRA prøver Norge å samarbeide med Sør-Sudans visepresident Riek Machar om meglingen.

- Det var et interessant møte. Den norske delegasjonen sa til oss at de støtter fredsprosessen i Sudan, og og at de ikke ønsker at Ugandas borgerkrig skal true fredsavtalen der, sier Martim til TV 2 Nettavisen på telefon fra Juba i Sør-Sudan.

- Den norske delegasjonen ønsker å møte LRA-lederen Joseph Kony, legger han til.

UD bekrefter
Informasjonsrådgiver Odd Naustdal i UD bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at representanter fra UD møtte noen fra Herrens Motstandshær (LRA) i i Sør-Sudan for et par uker siden. 

- Det stemmer at medlemmer av den norske delegasjonen møtte noen fra LRA, i forbindelse med at vi var til stede i Sør-Sudan samtidig som LRA-representantene. Dette var imidlertid ingen av de fem som er ettersøkt for krigsforbrytelser, sier Naustdal. 

Naustdal sier det ikke er noe nytt at Norge har kontakt med LRA.

– Norge har gjennom mange år har arbeidet for å bidra til en fredlig løsning på konflikten i Nord-Uganda, og har således hatt kontakt med LRA på ulike måter til ulike tider. Dette har det vært full åpenhet om, sier Naustdal.

Naustdal avkrefter at Norge har uttrykt et ønske om å møte LRA-lederen Joseph Kony.

- Det stemmer ikke at det fra norsk side ble uttrykt ønske om å møte Joseph Kony. Det ble heller ikke lovet praktisk eller finansiell støtte i dette møtet, sier Naustdal.

LRA og Sør -Sudan:

Herrens motstandshær (LRA) i Nord-Uganda har tidligere vært alliert med Sør-Sudans tidligere geriljabevegelse SPLM, som nå er i regjering. I januar 2005 trakk Khartoum-regimet i Sudan sin støtte til LRA. Men nå har Sør-Sudans visepresident Riek Machar altså gitt geriljaen 20.000 dollar og 500 tonn mat for å overleve og delta i fredsprossesen med Sør-Sudan.

På rømmen
Martim sier til TV 2 Nettavisen at man i Juba i Sør-Sudan forbereder fredsforhandlinger med Ugandas regjering. Han ber derfor den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag om å trekke tilbake arrestasjonsordren mot LRA-lederne.

- Vi ber Norge overtale den internasjonale straffedomstolen (ICC) om å støtte fredsinitiativet og trekke tilbake arrestasjonsorderen mot Kony, sier Martim til TV 2 Nettavisen.

Joseph Kony og fire andre ledere i LRA har vært på rømmen etter at ICC utstedte en arrestordre på dem i oktober 2005. Ifølge ICC står LRA-lederne tiltalt for 21 krigsforbrytelser og 12 forbrytelser mot menneskeheten - forbrytelser de skal ha begått i krigen mot Ugandas regjeringshær.

Barnesoldater
I løpet av 20 års geriljakrig har minst 26.000 barn blitt bortført i Nord-Uganda. Mange bor fortsatt i flyktningleire av frykt for angrep og bortføringer.

LES OGSÅ:Barnesoldat ble skredder

- Har barnesoldatene blitt misbrukt av LRAs soldater?

- Sivilbefolkningen har lidd under borgerkrigen, derfor prøver vi nå alle muligheter for å skaffe fred , særlig i den nordlige delen av Uganda. Du kan ikke si at bare vi i LRA har ansvar for det som har skjedd. Ugandas regjering og det internasjonale samfunnet også har et ansvar. Nå ønsker vi å inngå fred og bli med i Ugandas regjering, sier Martim til TV 2 Nettavisen.

Sør-Sudans visepresident Riek Machar sier til TV 2 Nettavisen at han vet hva han gjør når han støtter den beryktede geriljaen LRA:

- Sør-Sudans regjering har rett til å beskytte sitt folk fra LRA, som har vært involvert i plyndring, drap, og bortføring av kvinner og barn i krigen mot den ugandiske regjering. De har angrepet vårt folk for å overleve. De har ingen mat. Nå har vi gjort avtale med LRA-lederne og hjulpet dem med mat og penger. Og de har godtatt oss som fredsmekler mot Uganda regjering. Jeg tror det internasjonale samfunnet bør være glad for at vi kan hjelpe til med å skape fred for Uganda, sier Machar til TV 2 Nettavisen på telefon fra Juba i Sør-Sudan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere