RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge sender dem til bombene

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Kabul rystes av dødelige eksplosjoner. Likevel sender Norge asylsøkere tilbake.

Nasir Ahmad (22) ligger sliten og blodig i sykesenga. Sår dekker ansiktet og hendene hans. Han er antagelig den eneste som overlevde da bussen han satt i ble sprengt i lufta i Kabul søndag. 35 mennesker fra Kabuls politiskole mistet livet.

Nasir er vaktmester på politiskolen, og satt bakerst i bussen da det smalt søndag morgen.

- Det var mellom 30 og 40 politiinstruktører på bussen, sier Nasir til AP, før han ikke orker å snakke mer.

Ifølge norske myndigheter er Kabul et trygt sted å være. Derfor sendes afghanske asylsøkere som får avslag på søknadene sine tilbake hit. Det bekrefter Politiets utlendingsenhet overfor Nettavisen.

Skjøt i mengden
Dagen før Nasirs 35 kolleger døde, lørdag 16. juni, kjørte en taxi inntil en militærkonvoi på vei gjennom utkanten av Kabul. Så smeller det. Taxien er lastet full av eksplosiver. Men i stedet for de utenlandske soldatene som sitter ganske beskyttet i bilene sine, dør tre sivile på stedet. I kaoset på åstedet åpner en amerikansk soldat ild og skyter inn i mengden. En uskyldig sivilist blir drept, og en annen såret.

En talsmann for det amerikanske militæret opplyser til Reuters at episoden blir etterforsket.

Konflikten mellom de utenlandske styrkene og afghanske sentralmyndigheter på den ene siden, og bevæpnede opprørere på den andre siden, blir bare mer voldelig. Mellom 2100 og 2400 afghanere et tall som inkluderer væpnede opprørere og sivilister er drept bare i år. 89 utenlandske koalisjonssoldater har mistet livet, ifølge icasulaties.org.

- Sivile betaler
I forrige uke advarte det internasjonale Røde Kors om at afghanske sivile i økende grad betaler prisen for kampene mellom de internasjonale styrkene og opprørere over hele Afghanistan.

- Den humanitære situasjonen i Afghanistan er verre nå enn for et år siden. Sivile lider fryktelig under økende trusler mot deres sikkerhet, som flere veikantbomber og selvmordsangrep og jevnlige luftangrep, advarer Pierre Kraehenbuehl, som er direktør for Røde Kors' internasjonale komité.

- Vi baserer oss på vurderingene til FNs høykommissær for flyktninger. I den enkelte sak er det utlendingsmyndighetene som vurderer hvorvidt en person kan tvangsutsendes, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet til Nettavisen.

- Men utlendingsmyndighetene er jo underlagt politisk ledelse?

- Jo, men det vi gjør er å si noe om forutsetningene for å for opphold i Norge på humanitært grunnlag, som er noe annet enn opphold på grunn av behov for beskyttelse. Alle som har behov for beskyttelse, får bli, sier statssekretæren.

Hele landet rammes
Fra å være konsentrert sør og øst i landet, har opprøret og kampene spredt seg, ikke bare til Kabul, men også nordover i landet. I den nordlige byen Meymaneh ble det åpnet ild mot norske soldater senest natt til mandag. En norsk soldat ble lettere skadet.

På lørdag ble en person drept i et selvmordsangrep i Mazar-e Sharif, den andre byen i nord der norske soldater er stasjonert. 15 personer ble skadet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere