RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge skjerper ikke sikkerheten

Norske soldater fra Telemarksbataljonen like før avreise til Irak.
Norske soldater fra Telemarksbataljonen like før avreise til Irak. (scanpix)
Sist oppdatert:
23 mennesker ble drept i et angrep mot italienske styrker onsdag, uten at sikkerheten rundt norske soldater i Irak skjerpes. Men Nupi-forsker Espen Barth-Eide mener nordmennene nå er mer utsatt.

23 mennesker mistet livet da det italienske politihovedkvarteret i Nassiriya i Irak ble angrepet onsdag.

Forsker Espen Barth Eide mener onsdagens angrep er et tegn på at sikkerhetssituasjonen i landet forverres.

- Dette er det største angrepet mot en annen kontingent enn den amerikanske. Det må sees i sammenheng med angrepet på Jordans ambassade og på Røde Kors-hovedkvarteret. Det er signaler på at ingen skal føle seg trygge i Irak, sier NUPI-forskeren.

Barth Eide sier at aksjonen kan ha som mål å hindre nye tropper i å komme til landet. Det pågår nå en debatt om økte troppebidrag, og onsdagens angrep øker neppe det internasjonale samfunnets vilje til å sende soldater til landet.

Styrker ikke sikkerheten
Det er i overkant av 160 norske soldater i Irak. De er stasjonert sør i landet ved Basra og deres hovedoppgave for tiden er å bygge en bro. Angrepet på det italienske hovedkvarteret onsdag får ingen konsekvenser for sikkerhetsopplegget til de norske soldatene.

- Det får ingen konsekvenser utover de forholdsregler som allerede er tatt. Vi kjører fortsatt samme sikkerhetsopplegget som før, sier informasjonsrådgiver Grethe Skundberg ved Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå utenfor Stavanger til TV 2 Nettavisen.

- Det foretas hele tiden løpende sikkerhetsvurderinger av styrkesjefen der nede, sier Skundberg.

Hun vil ikke spekulere i om onsdagens angrep er et tegn på tøffere tider i Irak, også for de soldatene som ikke har amerikansk flagg på armen.

- Vi aner jo ikke hva hensiktet med angrepet var eller hvem som står bak, sier Skundberg.

- Saddam-lojale står bak
Italias utenriksminister uttalte onsdag at Saddam-lojale krigere står bak angrepet. Barth Eide sier det er lite trolig at denne gruppen disponerer selvmordsbombere. Han mener derfor det er grunn til å tro at et samarbeid mellom islamistiske fundamentalister kan stå bak.

- Har nasjoner som deltar i den internasjonale styrken noen større grunn til å føle seg truet?

- Jeg antar at de følte seg truet i går også. Nylig ble en polsk soldat drept, og sammen med dagens aksjon er det et tegn på at situasjonen generelt er under forverring. Angrepene blir mer målrettede og sofistikerte og går direkte på soldater og personell som ikke kommer fra USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere