RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge straffer George W. Bush

(AP)
Sist oppdatert:
George W. Bush ertet på seg en hel verden da han innførte straffetoll på jern- og stålprodukter. Nå får han svar på tiltale fra den norske regjering.

Regjeringen vedtok i statsråd fredag å innføre en 30 prosent ekstratoll på utvalgte amerikanske varer fra 6. desember dersom USA ikke opphever sin omstridte ståltoll. Tollen vil bli innført straks Verdens handelsorganisasjon (WTO) formelt stadfester at USAs tiltak strider mot regerverket i WTO, ifølge Utenriksdepartementet.

Saken skal behandles i WTOs tvisteløsningsorgan 1. desember.

Utenriksminister Jan Petersen sier at det er viktig å sikre at handelsreglene etterleves. Norge vil derfor stå sammen med EU og andre land som rammes av tiltakene og benytte de reaksjonsmåter som finnes i WTO-regelverket dersom USA ikke avvikler de ulovlige tiltakene.

Den norske straffetollen er mest av symbolsk betydning. Tiltaket rammer varer som til sammen utgjorde bare 84 millioner kroner i importregnskapet for 2002. De berørte varene er jern- og stålprodukter, klær, vin, epler og sports- og jaktvåpen. Ekstratollen på 30 prosent kommer i tillegg til eventuell ordinær tollsats på disse varene.

Japan bestemte seg tidligere fredag for å innføre en tilsvarende ekstratoll mot enkelte amerikanske importvarer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere