Den polske statsministeren deltok lørdag på en konferanse for ungdommer i Warszawa, ifølge TVN24, som siteres av VG.

– Noe er galt. Skriv til dine unge venner i Norge. De burde dele dette gigantiske overskuddet, sa Morawiecki til ungdommene som var til stede.

Morawiecki mener Norge indirekte tjener på Russlands president Vladimir Putins krig mot Ukraina. «Et lite land med fem millioner innbyggere» vil få olje- og gassinntekter på over hundre milliarder euro, ifølge Morawiecki.

Han henvendte seg også til nordmenn direkte.

– Kjære norske venner. Det er ikke normalt, det er ikke rettferdig. Dere drar indirekte nytte av krigen forårsaket av Putin. Tilfeldig, selvfølgelig, for krigen i Ukraina er ikke Norges feil, men dere tjener indirekte på krigen, sa Morawiecki.

– De bør dele raskt. Jeg sier ikke at det er nødvendig for Polen, men for Ukraina, for de som er mest berørt av denne krigen, la han til.

Viser til aksjefall

Statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i Utenriksdepartementet svarer på kritikken. Han utfordrer Morawieckis regnestykke og viser til at økte olje- og gassinntekter i all hovedsak går rett til oljefondet for framtidige generasjoner.

– Selv om petroleumsinntektene har økt som en følge av krigen i Ukraina, så har verdien av fondet falt. Verdien av fondet har gått ned med rundt 550 milliarder kroner siden nyttår, blant annet fordi aksjemarkedet har falt. Norsk økonomi og norske forbrukere blir også rammet av økte priser på strøm og bensin, sier Petersson.

Likevel er mer støtte på vei til Ukraina:

– Norge har bidratt betydelig for å støtte Ukraina, og vi kommer til å bidra med betydelig mer, sier Petersson.

Økte råvarepriser

Prisene på olje, og i enda større grad naturgass, økte kraftig i perioden i forkant av Russlands invasjon, og etter at invasjonen begynte 24. februar.

I revidert nasjonalbudsjett anslås statens inntekter fra petroleumsvirksomheten i 2022 til 933 milliarder kroner. Anslaget er oppjustert med 656 milliarder kroner – tilsvarende 237 prosent – siden i fjor høst.