RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge ute av Irak

Sist oppdatert:
Etter to og et halvt år er de siste norske offiserene på vei hjem fra Irak.

- De fire siste offiserene kommer til Norge søndag, opplyser pressetalsmann ved Fellesoperativt hovedkvarter, Thom Knustad, til TV 2 Nettavisen.

Dermed er det to og et halvt år lange engasjementet i Irak over for Norges del.

Fra sommeren 2003 til sommeren 2004 var til sammen to kontigenter ingeniørsoldater i Basra i Sør-Irak.

I tillegg har 5-7 stabsoffiserer vært til stede i Basra og Hilla siden sommeren 2003. I høst har rundt ti offiserer bistått Natos treningsprogram i Bagdad. De siste fire av disse offiserene kommer til Norge søndag.

Opprettet krigsskole
- I løpet av den tiden vi har vært her nede har vi bidratt til å få på plass felles stabsskole og krigsskole. Vi har også bidratt til å få på plass hovedkvarteret for landoperasjoner, sier oberst Tom Guttormsen, som har ledet treningsoperasjonene i Natos treningsmisjon i Irak, til Forsvarsnett.

Dermed er det bare en norsk offiser igjen i Irak. Han er imidlertid lønnet av Nato, og sendt ut fra Natos sørlige hovedkvarter i Madrid. Vedkommende blir i Bagdad fram til midten av februar.

Satser i Sudan
Fra nå av vil Norge først og fremst satse på hjelp til Afghanistan og Sudan. Allerede før sommeren kan flere hundre norske soldater være på plass i Sør-Sudan.

Norge var tungt inne i bildet da fredsavtalen mellom regjeringen i Khartoum og opprørerne i Sør-Sudan ble forhandlet fram. Norge har allerede nærmere 30 offiserer og observatører i FN-styrken UNMIS.

- Regjeringens hovedlinje vil være at vi kanaliserer vår internasjonale innsats gjennom FN og Nato, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i en redegjørelse for Stortinget 9. november.

Stoltenberg-regjeringen har også gått inn for å avslutte de norske bidragene til den amerikanske militæroperasjonen «Operation Enduring Freedom» i Afghanistan. Regjeringen vil isteden satse på den Nato-ledede fredsbevarende styrken Isaf.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere