*Nettavisen* Nyheter.

Norge visste om Irak-svindel

Avsløringen av et hemmelig dokument viser at Norge kjente til at Irak krevde ulovlige avgifter fra selskap innen Olje for mat-programmet.

22.08.06 08:09

Dette fremgår av et hemmelig dokument Sveriges Radio har fått tilgang til.

Les det hemmeligstemplede dokumentet(pdf, ekstern lenke)

I slutten av år 2000 fikk den svenske regjeringen kjennskap til at Irak krevde inn ulovlige avgifter av selskap som ville drive handel med landet.

Hemmeligstemplet
Gunnar Bloom ved den svenske FN-delegasjonen fikk i oppgave å finne ut hva FN og andre land visste om saken. Hoveddelen av rapporten han skrev til svensk UD er fremdeles hemmeligstemplet, melder Sveriges Radio.

Sveriges Radio har imidlertid kommet over en kopi av rapporten.

Norge ledet fra januar 2001 FNs sanksjonskomité, og hadde dermed ansvar for å passe på at Irak og selskapene som handlet med landet ikke brøt med sanksjonsbestemmelsene.

Pragmatiske Norge
I balansen mellom sanksjonstilhengere som USA og Storbritannia og mer Irak-vennlige land som Russland og Frankrike, valgte Norge ifølge Sveriges Radio en pragmatisk linje.

Fra rapporten:

«Den norske delegasjonen kjenner godt til de irakiske kravene men stiller seg sterkt tvilende til om spørsmålet bør tas opp til behandling i komiteen. Man mener resultatet vil bli at visse Irak-vennlige land umiddelbart vil kreve å få vite hvilke land/selskap som har tatt opp spørsmålet. Blir dette avslørt vil resultatet sannsynligvis bli en irakisk svartelisting av landet/selskapet.»

Flere visste
Både den britiske og den nederlandske delegasjonen kjente også til Iraks krav, ifølge det svenske dokumentet. Den britiske delegasjonen ser ut til å ha rettet seg etter ønskene til britiske selskap.

Nederland, som ledet sanksjonskomiteen før Norge, skal ha uttalt at det er en «velkjent hemmelighet som ingen vil gjøre noe med.»

Diplomater på høyt nivå i sanksjonskomiteen bekrefter overfor Sveriges Radio at det blant mange land var motvilje mot å ta spørsmålet om de ulovlige avgiftene opp i sanksjonskomiteen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.