*Nettavisen* Nyheter.

Norges ambassadør: - Jeg dusjer i maks 90 sekunder

Både rike og fattige i Cape Town må trå til for å avverge krisetilstander som vannmangel, sykdomsutbrudd og anarki.

07.02.18 17:49

Cape Town i Sør-Afrika kan bli den første storbyen i verden som går tom for vann. Byens beredskapssenter har identifisert fire potensielle risikoutfordringer dersom dette faktisk skjer: vannmangel, sanitære problemer, sykdomsutbrudd og anarki knyttet til kampen om knappe ressurser.

Norges ambassadør til Pretoria i Sør-Afrika er for tiden i Cape Town. Hun forteller at de usikre framtidsutsiktene har satt sitt preg på byen.

- Vannkrisen preger byen veldig, både dem som bor her og dem som er på besøk. Det er tørt over alt, sier ambassadør Trine Skymoen til Nettavisen på telefon fra Cape Town.

- Det er en tørke som har vart i tre år. Det har ikke regnet på tre år! Regnsesongen, som er om vinteren, skal i prinsippet starte i mai. Man krysser fingrene for at man unngår å gå inn i en fjerde vinter uten regn, sier Skymoen.

50 liter per person om dagen

Myndighetene i Cape Town har tidligere anslått at byens vannreservoarer blir tømt om drøye to måneder. Nå er denne tidsfristen, som omtales som «dag null», blitt utsatt en måned fra 16. april til 11. mai.

Da vil lokalmyndighetene skru av kranene og kutte i vannforsyningene til store deler av byen med fire millioner innbyggere.

Myndighetene følger nøye med på vannforbruket til innbyggere, og truer blant annet med bøter eller innstallering av vannforbruk-målere dersom de strenge vannrestriksjonene ikke overholdes. 1. februar ble det innført nye vannrestriksjoner på 50 liter per person om dagen. Før dette lå grensen på 87 liter vann per dag.

- Dette preger dagliglivet. Der man før snakket om været, snakker man nå om vannkrisen. Det er stor oppmerksomhet rundt dette felles ansvaret om å spare vann, sier Skymoen.

Norges ambassadør i Sør-Afrika, Trine Skymoen.

- Hvordan er egentlig framtidsutsiktene i Cape Town, Skymoen?

- Nå er vannreservoarene nede i 25 prosent. «Dag null» er dagen myndighetene må stenge vannforsyninger til store deler av byen. Da blir det ikke noe vann i springen. Da må man gå og hente det på vannstasjoner, sier hun.

Blant annet skoler og sykehus vil ikke få vanntilførselen stengt.

Når «dag null» eventuelt inntreffer, vil myndighetene sette opp 200 vannstasjoner rundt i byen hvor innbyggerne kan hente opptil 25 liter med vann per person hver dag, skriver The Guardian.

- De håper at det begynner å regne før den tid, sånn at vannreservoarene kan fylles opp igjen, sier hun.

Klimaendringer

Vannkrisen i Cape Town har oppstått som følge av mangeårig tørke og befolkningsvekst. Tørken skyldes delvis klimaendringer, ifølge eksperter.

- Det jeg ser av rapporter, så viser de til klimaendringer. Det man drøfter er om dette er en periodisk tørke som skjer hvert 384. år, eller om dette er et mer varig fenomen man vil møte oftere. Sør-Afrika er et veldig tørt land i utgangspunktet, sier Skymoen.

CNN har laget en oversikt over hvordan hver enkelt innbygger kan fordele bruken av 50 liter vann i løpet av en dag. 18 liter går til oppvask og klesvask, 15 liter kan brukes til 90 sekunder i dusjen, 9 liter går med til å skylle ned i toalettet én gang, 3 liter til daglig hygiene, 2 liter til matlaging, 2 liter til drikkevann og 1 liter til en hundevannskål.

Store omstillinger for de rike

Klikk på bildet for å forstørre.

Marianne Millstein er forsker ved by- og regionforskningsinstituttet NIBR, Foto: OsloMet

Én million av Cape Towns innbyggere bor i fattige slumstrøk. Ifølge noen estimater bruker de om lag 4,5 prosent av vannet. Mens de velstående nabolagene står for en langt større andel av vannforbruket - med blant annet vanning av plener, oppfylling av svømmebasseng og vasking av biler.

- For middelklassen og eliten, som ikke er vant til dette, så oppleves vannrestriksjonene som store omstillinger. I den lavere middelklassen, arbeidsklassen og blant de fattige så har ulik tilgang til og fordeling av vannressurser vært hverdagen, og et sosialt og politisk spørsmål i mange år, sier Sør-Afrika-ekspert og forsker ved by- og regionforskningsinstituttet NIBR, Marianne Millstein, til Nettavisen

- Middelklassen blir minnet på at dette har lenge vært hverdagen for fattige sørafrikanere, og at mange av dem bruker vanligvis ikke mer vann enn de restriksjonene som nå er pålagt. Dette har vært et politisert spørsmål i Sør-Afrika i mange år, sier Millstein som nettopp kom hjem etter en ukes langt opphold i Cape Town.

Tørke tvinger Cape Town i Sør-Afrika til å innføre nye vannbegrensninger. Vannforsyningen til flesteparten av innbyggerne kan bli kuttet fullstendig i mai (NTB).

«Naming & shaming»

I tillegg til de strenge vannrestriksjonene, er det forbudt å bruke drikkevannet til å fylle svømmebasseng, vanne hager, vaske biler eller spyle gatene.

- Det er restriksjoner satt i verk på fylling av svømmebasseng og vanning av hager. Det gjør man bare ikke. Det er kanskje ikke den rikeste delen av befolkningen vant til, men det er noe de nå må forholde seg til. Dette er en felles krise. Sør-Afrika er et land med veldig store forskjeller mellom rike og fattige, kanskje det landet i verden med størst forskjeller. Men alle må bidra til å spare vann for å unngå en krise, sier ambassadør Skymoen.

- Det er litt sånn «naming & shaming». Det har vært noen tilfeller der man har gått rundt i nabolag. Og har man oppdaget noen som vanner rosene, kommer TV-kameraene. Det bidrar til å skape oppmerksomhet om at alle må gjøre sitt, understreker Skymoen.

Et offentlig svømmebasseng i Cape Town har stått tomt i månedsvis grunnet den pågående vannkrisen.

- Dusjer i maks 90 sekunder

Norges ambassadør til Sør-Afrika er stasjonert i Pretoria. Men hele februar måned skal Skymoen bo og jobbe i Cape Town i forbindelse med åpningen av parlamentet, som ligger i den kriserammede storbyen.

- Da bruker jeg anledningen til å møte parlamentarikere og andre personer jeg vanligvis ikke møter i Pretoria. Planen er å jobbe her og spare vann, sier hun.

- Hvor lenger dusjer du om gangen nå som du er i Cape Town, Skymoen?

- Jeg dusjer i maks 90 sekunder. Selv om det er en grense på 50 liter per dag, klarer man seg med et vannforbruk under denne grensen. Hvis alle holder seg under denne grensen, betyr det at man bruker mindre av vannreservene, sier hun.

Ber nordmenn vise hensyn

Skymoen sier det er omtrent 18.000 reisende nordmenn i Sør-Afrika i året, hvorav svært mange er innom Cape Town. Hun henviser til landets egne offisielle statistikker. Skymoen oppfordrer alle nordmenn i Cape Town til å respektere vannrasjoneringen.

- Det er viktig at norske turister og andre nordmenn som kommer hit på korte eller lengre besøk, følger de anmodningene myndighetene gir når det gjelder vannrestriksjoner. Det er mulig å klare seg, men man må passe på at man legger om vanene sine når man er her, sier Skymoen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Innbyggere i Cape Town henter vann fra en vannkilde i byen (NTB). Foto: Bram Janssen (AP)

Frykter konflikt og helsekrise

Lokalmyndighetene i Cape Town er forberedt på store utfordringer dersom «dag null» blir en realitet, og når myndighetene må skru av kranene i store deler av byen.

- Mange er opptatt av hvordan en sånn vannkrise vil påvirke dem som har lite fra før – dem som ikke har tilgang til å kjøre bil for å hente vann ved vannpostene, eller dem som ikke har penger til å kjøpe oppsamlingstanker for vann. Det er mange som er sårbare, sier Millstein.

- I myndighetenes risikovurderinger vektlegges den samfunnsmessige helserisikoen. Det er svært sårbare slumområder i Cape Town hvor folk bor veldig tett. Man er bekymret for den potensielle helserisikoen ved en sånn situasjon. Alle storbyer ville vært utsatt og sårbar i en slik situasjon, sier Millstein.

Videre sier hun at myndighetene er opptatt av det potensielle sosiale konfliktnivået som kan oppstå når så mange mennesker skal hente vann ved byens 200 vannposter.

- Hvordan vil dette bli håndtert? Myndighetene er opptatt av å mobilisere egne nabolagskomiteer som skal bistå ved disse vannpostene og samarbeide med myndighetene. Det har også blitt diskutert om eventuelt politi eller militæret skal ha ansvaret for sikkerheten ved vannpostene, sier Millstein.

Innbyggere står i kø for å fylle vann fra en vannkilde i Cape Town i Sør-Afrika fredag (NTB).

Brukte mindre vann enn antatt

Utsettelsen av «dag null» skyldes nye beregninger som viser at bønder utenfor Cape Town vil bruke mindre vann enn først antatt. Myndighetene har innført strenge restriksjoner med vannrasjoner i et forsøk på å unngå «dag null».

Byens viseborgermester, Ian Neilson, understreker at utsettelsen av «dag null» fortsatt innebærer at innbyggerne må redusere vannforbruket sitt betraktelig.

- Det har ikke vært noen betydelig reduksjon i forbruket i byen. Alle innbyggerne i Cape Town må derfor fortsette med ikke å bruke mer enn 50 liter per person per dag, for å bidra til å strekke ut våre minkende forsyninger, sa viseborgermester, Ian Neilson, i en uttalelse mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag