*Nettavisen* Nyheter.

Norges billionfond

Oljefondet kunne i dag presentere sitt nest beste årsresultat noensinne. Nå er det over 231.000 kroner per hode.

01.03.05 12:49

Oljefondet bare vokser og vokser. I forrige uke ble det antatt at oljefondet passerte 1.100 milliarder kroner.

Passerte én billion
Tirsdag formiddag ble årsresultatet til fondet presentert, og tallene viste at fondet ved årsskiftet hadde en verdi på 1.016.000.000.000 kroner. Fondets verdi økte med 171 milliarder kroner siden utgangen av 2003.

Av dette skyldes 138 milliarder kroner tilførsel av nye midler fra Staten. I tillegg fikk fondet en avkastning på 82 milliarder kroner på sine plasseringer.

2004 ble med andre ord et godt år for oljefondet, men ikke like bra som 2003. Avkastningen på fondets investeringer ble på 8,9 prosent målt i internasjonal valuta.

Svakere enn 2003
I toppåret 2003 var avkastningen 12,6 prosent. Det gir en samlet avkastning på 22,6 prosent de to siste årene.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem kunne på dagens pressekonferanse slå fast at han var svært fornøyd med resultatet.

- Resultatene er jo i overkant av det vi regnet med at organisasjonen skulle greie å skape, sa Gjedrem som på dagens pressekonferanse blant annet måtte svare på spørsmål om hvorfor Oljefondet bruker tid og ressurser på å bli hørt i selskaper der de kun eier under en halv prosent av aksjene.

Sterk avslutning
Den største delen av avkastningen kom fra aksjeforvaltningen. Fondet fikk en avkastning på 13 prosent på sine aksjeinvesteringer og 6,1 på renteinvesteringen. Over halvparten av aksjeavkastningen kom i fjerde kvartal. Fondet har hatt positivt aksjeavkastning i alle regioner, og noterer den største veksten innen olje- og gassvirksomhet.

En sterk kronekurs har i løpet av året redusert verdien av fondet målt i norske kroner med 49 milliarder, men dette påvirket ikke fondets internasjonale kjøpekraft.

Oljefondet har også råd til å betale sine ansatte. Den best betalte mottok i fjor en årslønn på 4,8 millioner kroner. Deler av lønnen er ifølge sentralbanksjefen resultatavhengig av den ansattes bidrag over en treårsperiode.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.