RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges Røde Kors overtar Irak-sykehus

Sist oppdatert:
Norges Røde Kors overtar Iraks eneste psykiatriske sykehus med 1.400 senger. Sykehuset i Bagdad er påført store skader etter krigshandlingene.

– Vi har en stor jobb foran oss med å bygge opp igjen sykehuset, Al-Rashad, det er bare skjelettet igjen. Vinduer er knust, det elektriske anlegget er ødelagt og rørene er dratt ut av veggene. Vi reiser ned med både ingeniører, sykepleiere og leger, men vi kommer til å rekruttere lokale folk som håndverkere, sier utenlandssjef Halvor Fossum Lauritzen i Norges Røde Kors til NTB.

Oversvømt

Han forteller at det er et stort behov for et psykiatrisk sykehus i Irak. Landet har 25 millioner innbyggere og færre enn 30 psykiatrikere.

– Sykehuset var oversvømt av pasienter før krigen og det blir bare fullere nå som vi starter igjen sier han og legger til at de fleste ansatte ved sykehuset flyktet derfra da krigen i Irak startet.

– Det er ganske uklart hvor mange pasienter som er der i dag, mange av pasientene dro fra sykehuset da krigshandlingene begynte, da stakk nemlig personalet av. Matmangel oppsto og sykehuset ble plyndret, dette førte til at pasientene sultet, mistet eiendelene sine og følte seg utrygge. Men noen av de psykiatriske pasientene har vendt tilbake til sykehuset, sier Fossum Lauritzen og legger til at det ikke finnes noe utstyr i sykehuset.

De psykiatriske pasientene i Irak får i dag ingen hjelp. Fossum Lauritzen sier han regner med at flere psykiatriske pasienter kommer tilbake til sykehuset av seg selv og mange vil bli henvist dit av leger.

Plyndret

Al-Rashad-sykehuset ble plyndret og brent like etter Saddams fall i vår. 1100 pasienter vandret den gang ut i Bagdads gater, mens flere kvinnelige pasienter skal ha blitt voldtatt av plyndrerne.

Amerikanske soldater skal ha vært med på å rive ned muren rundt sykehuset, noe som gjorde plyndringen lettere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere