RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk cruisekaptein hylles som helt

Sist oppdatert:
Den norske kapteinen Sven Erik Pedersen om bord på «Seabourn Spirit» hylles av passasjerene etter at han klarte å jage vekk pirater lørdag.

- Hold dere innendørs, vi er under angrep, var beskjeden kaptein Sven Erik Pedersen ga til passasjerene på cruiseskipet «Seabourn Spirit» grytidlig lørdag morgen. Skipet befant seg utenfor kysten av Somalia, og passasjerene ble bedt om å søke dekning i restauranten mens pirater pepret skipet med granater og rifleskudd, sier øyenvitner.

Kjørte inn i piratene
TV 2 Nettavisen får bekreftet av ansatte på skipet at itillegg til kapteinen, er maskinsjefen og flere andre høystående offiserer på skipet nordmenn.

- Jeg var våken og jobbet da jeg hørte et smell utenfra klokken ti på seks om morgenen, sier advokat Norman Fisher (55) til nyhetsbyrået Press Association.

- Jeg så ut av vinduet, og så en liten båt med omtrent fem mennesker omtrent 18 meter unna. En av dem hadde en rifle. Senere innså jeg at to av dem hadde rifler og en hadde en slags granatkaster, legger han til.

Fisher forteller at kaptein Pedersen prøvde å støte båten inn i en av piratenes småbåter for å få den til å kantre, slik at piratene ikke skulle klare å komme seg ombord.

- Kapteinen slo ikke på den vanlige alarmen fordi han var redd folk ville tro det var brann og løpe opp på dekk. Det ville være det verste stedet å oppholde seg, sier han.

Varm applaus
- I stedet sa han over høyttaleranlegget fem over seks: «Hold dere inne, hold dere inne, vi er under angrep».

Etter å ha jagd vekk piratene, forklarte Pedersen situasjonen for passasjerene. Han fikk varm applaus.

Mannskapet klarte å drive angriperne tilbake uten å åpne ild. Det ble brukt en innretning om bord som gir et høyt akustisk smell for å skremme piratene bort. Et medlem av mannskapet ble lettere skadd i angrepet, melder BBC.

Også Pedersens sjef gir ham skryt.

- Angriperne klarte ikke å borde skipet og måtte til slutt snu. Vår kaptein og mannskapet gjorde en fremragende jobb med å håndtere situasjonen, sier lederen for Seabourn Cruise Line til CNN.

Startet av Brynestad
Seabourn Cruise Lines ble etablert av forretningsmannen Atle Brynestad i 1987. «Seabourn Spirit» hadde sin jomfrutur i 1989 og kan ta 208 passasjerer. Skipet var på vei til Mombasa i Kenya på tampen av en 16 dagers reise fra Alexandria i Egypt da piratene angrep. Etter hendelsen satte det kursen mot Seychellene og er ventet å ankomme mandag, melder rederiet.

Det ble bare mindre skader på skipet etter angrepet.

Økende piratvirksomhet
Piratvirksomheten er økende langs kysten av Somalia. I perioden mars til august ble det rapport om 15 tilfeller, mot bare to i hele fjor, melder AP.

I juni ble et skip chartret av FN med 935 tonn ris til tsunami-ofre i Somalia angrepet av pirater som tok mannskapet som gisler i tre måneder før de ble satt fri.

Somalia har vært uten en fungerende sentralregjering siden opposisjonen tvang diktator Mohamed Siad Barre til å gå av i 1991.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere