«Norges største avis har publisert en avisforside med et brev stilet til Facebook-sjefen, som kritiserer avgjørelsen om å sensurere et bilde fra Vietnam-krigen».

Det skriver avisen Times, som har plukket opp den pågående debatten rundt Facebook og deres sensurering og utestengning av de som har lagt ut bildet. Det Pulitzer-vinnende bildet av jenta som løper mot fotografen etter at napalm er sluppet, er blitt ikonisk og representerer for mange Vietnamkrigen, men ifølge Facebook bryter bildet med deres regler for å vise nakenhet

Også The Guardian har plukket opp saken.

«Mark Zuckerberg får kritikk for Facebooks sensurering at bildet av «Napalm-jenta».

Australske News vinkler på at Zuckerberg blir utfordret på å forklare hvorfor bildet blir sensurert.

LES her: Aftenpostens førsteside er et rop til Facebook

Debatten om sensuren

Forrige uke ble forfatter Tom Egeland utstengt i 24 timer fordi han postet kritikk av Facebook for å ha slettet bildet av den såkalte Napalm-jenta, som han hadde lagt ut tidligere. Det fikk mye oppmerksomhet, og blant annet skrev Nettavisens redaktør at en slik handlemåte fra Facebooks side kan føre til

Det førte til at Stavrum ble utestengt i 24 timer, som den første redaktøren her til lands.

- Når Facebook fjerner en lederartikkel i en norsk avis, så viser nettsamfunnet en mangel på respekt for redaksjonell frihet jeg aldri tidligere har opplevd, sier Gunnar Stavrum til Nettavisen.

LES bakgrunn: For første gang er en norsk redaktør utestengt fra Facebook
OG her: Ekspert på ytringsfrihet: - Facebook provoserer kraftig

Solberg reagerer

Aftenpostens redaktør Espen Egil Hansen fulgte opp med å skrive et personlig brev til Zuckerberg, som altså prydet avisens fredagsutgave. Statsminister Erna Solberg fulgte så opp med å kalle Facebooks avgjørelse for å tråkke feil.

- Jeg setter pris på arbeidet Facebook og andre medier gjør for å stoppe bilder og innhold som viser overgrep og vold. Det er viktig at vi alle bidrar til å bekjempe vold og overgrep mot barn, skriver hun på sin Facebook, samtidig som hun deler bildet og fortsetter:

- Men Facebook tråkker feil når de sensurerer slike bilder. Det bidrar til å bremse ytringsfriheten.

Posten ble fjernet fra statsministerens sider senere fredag.

LES mer: Statsministeren: Facebook tråkker feil i bildesaken

Avlyser

Etter planen skulle Nettavisen-redaktør Erik Stephansen i møte på Facebooks hovedkontor i Palo Alto mandag i neste uke.

Der skulle han blant annet diskutere videre utvikling av Instant Articles, som Nettavisen i likhet med mange norske aviser er brukere av.

Men det ville også være naturlig å snakke om det høye konfliktnivået mellom Facebook og norske redaktører.

- Facebook oppgir praktiske årsaker til avlysningen, men det er vanskelig å ikke se det i sammenheng med det høye konfliktnivået mellom Facebook og norske redaktører, sier nyhetsredaktør Erik Stephansen.

Les: Presseforbundet ber Oljefondet vurdere Facebook-sensur