*Nettavisen* Nyheter.

Norsk dokumentar om terrortiltalt

Filmskaperen Line Halvorsen lager dokumentar om den terrortiltalte professoren Sami al-Arian.

08.12.05 19:19

Sami al-Arian fikk tirsdag vite at han ble frikjent for åtte av 17 tiltalepunkter, inkludert planlegging av drap og støtte til en terrorgruppe, melder BBC.

Den norske filmregissøren Line Halvorsen har fulgt al-Arians sak.

- Hvordan tok han frifinnelsen?

- Han ble veldig glad og lettet, tårene strømmet. Og det er jo kanskje ikke rart, han har sittet på isolat siden han ble arrestert i februar 2003, og hele tiden hevdet at han er uskyldig, sier Line Halvorsen til TV 2 Nettavisen.

- Han sitter fortsatt inne, og det han og familien nå håper på er at han sliupper ut mens myndighetene finner ut om de vil gå videre med rettsaken eller ikke. Det spekuleres også i at han kan bli deportert, forteller Halvorsen.

Amerikansk etterretning har, ifølge den norske dokumentarregissøren, avlyttet telefonen hans i ti år. Sami Al-Arian er 47 år og har bodd i USA i 20 år.

Filmen solgt allerede
Både NRK og SVT og dansk TV2 har kjøpt rettighetene til filmen før den er laget.

- Vår plan er at filmen skal være ferdig utpå våren eller tidlig i sommer.

Line Halvorsen har til nå fulgt Sami Al-Arian og familien hans i et halvt år.

I 2003 vant Halvorsen Amanda-prisen for dokumentarfilmen «Et steinkast unna» om livet til palestinske barn på Vestbredden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Regissør Line Halvorsen. Foto: Dalchows verden/foto: Tone Andersen

- Ville bare hjelpe flyktningebarn
Arian, tidligere professor i dataingeniørvitenskap ved University of South Florida, ble arrestert sammen med de andre i 2003. De tre ble siktet for å ha skaffet midler til Islamsk Hellig Krig, som står på USAs liste over terrorgrupper, melder BBC.

Arian mener han har blitt innblandet i saken på grunn av sine politiske syn mot den israelske staten og for palestinske rettigheter. Han sier han aldri har gått inn for vold mot andre, og nekter for forbindelse til terrorister.

Arian er amerikansk statsborger og ble født i Kuwait av palestinske foreldre. Han har bodd i USA i 30 år.

På slutten av 80-tallet var han med på å grunnlegge tenkesmia «World and Islam Studies Enterprise» og den veldedige organisasjonen Islamic Committee for Palestine. Tiltalen gikk ut på at han skulle ha brukt disse gruppene som en front for å sluse penger til terroristene.

Arian sier pengene ble brukt til å hjelpe palestinske barn i flyktningleire.

Fremdeles fengslet
Jurymedlemmene har ikke kommet til enighet om de resterende ni tiltalepunktene, og al-Arian sitter fremdeles i varetekt mens påtalemyndigheten vurderer en ny rettssak.

To medtiltalte ble frikjent for alle tiltalepunktene og en tredje frikjent for de fleste av tiltalepunktene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag