RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk familie flyktet fra kaotisk Libya

Foto: Privat (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Den norske familien opplevde fem dager med skrekk og søvnløshet i Tripoli.

Nordmannen Hassan Dak Al-Bab og kona Lama Mahjoup, begge opprinnelig fra Syria, måtte flykte hals over hode fra et kaotisk Tripoli med fire barn da opprøret mot Muammar Gaddafi nådde hovedstaden.

Jobber for oljeselskap
- Vi har aldri opplevd et slikt mareritt, forteller Hassan Dak Al-Bab (46) til Nettavisen. De siste årene har han jobbet som daglig leder for oljeselskapet Almahai Energy, som tilhører Sagex ASA. Fra 1996 til 2007 bodde familien i Norge, og alle har norsk statsborgerskap. Barna er femten, tolv, sju og fire år gamle.

Nå befinner familien seg i Damaskus og håper å komme seg hjem til Norge så fort som mulig.

Fanget i leilighet
Fra onsdag 16. februar til de kom seg ut av Libya mandag satt de praktisk talt fanget i leiligheten i Tripoli på grunn av urolighetene i byen.

- Vi bodde i en leilighet i sentrum, med utsikt til Green Square. Fra klokka ni om kvelden til fire-, femtida om morgenen kunne vi høre skrik, skyting og eksplosjoner og se svart røyk stige opp, forteller han.

Fikk ikke sove
Han forteller at barna ble redde og det var umulig å få sove. Fra venner i Libya ble han torsdag rådet til å forlate landet så fort som mulig. Fredag bestemte de seg for å komme seg vekk. Da han søndag kontaktet Statoil, som også har det norske konsulatet i Libya, fortalte de at de fleste norske familier allerede hadde reist ut av landet.

På vei til flyplassen kjørte familien ifølge med to andre biler. De unngikk hovedveiene og valgte småveier for å komme seg trygt fram.

- Det var helt kaos på flyplassen. Tusenvis av mennesker var der, og de prøvde å komme seg ut av Libya. Flyplassen var omringet av soldater som skulle beskytte den mot opprørerne, forteller han.

- Vi ankom Damaskus tirsdag etter fem dager med skrekk og søvnløshet, sier Al-Bab.

Familien har vært i kontakt med den norske ambassaden i Damaskus og håper å få hjelp til å komme seg hjem. De måtte etterlate seg alt av eiendeler da de dro.

- Vi reiste uten noe, vi mistet alt, forteller han.

Tror Gaddafis dager er talte
- Du har bodd og arbeidet flere år i Libya. Forsto dere at dette opprøret ville komme?

- Nei, vi tenkte ikke at dette kunne skje. Selv etter det som skjedde i Tunisia og Egypt ble vi overrasket, sier Al-Bab, som tror Gaddafi maksimalt vil klare å holde seg ved makten i to måneder til.

Alternativt tror han landet vil bli delt i to, øst og vest.

- Jeg tror det vil ta lang tid før Libya igjen er et trygt land, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere