Amnesty International advarer Maldivenes regjering mot å bruke unntakstilstanden som påskudd til å kneble enhver form for opposisjon i øystaten.

- Svært urovekkende

Ifølge Amnestys visedirektør for Sør-Asia, Dinushika Dissanayake, utgjør innføringen av unntakstilstanden en svært urovekkende utvikling.

– Respekt for menneskerettigheter må ikke bli et nytt offer for denne pågående politiske krisen, heter det i en uttalelse fra Dissanayake tirsdag.

Høyesterettsdommere pågrepet

Maldivenes regjering innførte mandag en 15 dager lang unntakstilstand etter å ha nektet å følge høyesterettsordre om å løslate fengslede politikere. Kort tid etter ble to av landets fire høyesterettsdommere pågrepet.

Fra før av var tidligere president Maumoon Abdul Gayoom pågrepet. Han er halvbror til landets nåværende president Yameen Abdul Gayoom, men har stilt seg på opposisjonens side og krevd at halvbroren går av.

Unntakstilstanden gir myndighetene fullmakt til å pågripe mennesker uten lov og dom, samt begrense folks mulighet til å samles til møter og demonstrasjoner.

USA og Storbritannia er blant landene som har uttrykt dyp bekymring for utviklingen.

Politiet opplyste om arrestasjonene av Abdulla Saeed og Ali Hamid på Twitter tirsdag morgen. I tillegg til de to dommerne skal også en annen offentlig ansatt være pågrepet. Hva de er siktet for, er foreløpig uklart.

De tre ble pågrepet etter at soldater trengte seg inn i høyesterettsbygningen i Male, der dommerne hadde søkt tilflukt.

Ekspresident pågrepet

Den 80 år gamle opposisjonslederen Maumoon Abdul Gayoom styrte Maldivene i 30 år inntil øystatene holdt sitt første demokratiske valg i 2008.

Gayoom, som har tatt til orde for at halvbroren må gi fra seg makten, ble pågrepet i sitt hjem i hovedstaden Male mandag, ifølge Gayooms datter.

Vekker reaksjoner

Unntakstilstanden gir sikkerhetsstyrkene omfattende fullmakter til å pågripe mistenkte uten å stille dem for en domstol, noe blant annet USA har reagert kraftig på.

– Vi er skuffet og bekymret over utviklingen, sa talsperson Heather Nauert i det amerikanske utenriksdepartementet mandag.

Også Storbritannias utenriksminister Boris Johnson ber Yameen oppheve unntakstilstanden og følge ordrene til høyesterett.

– Vi er dypt bekymret, heter det i en uttalelse fra Johnson.

Opptøyer

Maldivene er rystet av en politisk krise som har tilspisset seg siden Yameen nektet å føye seg etter en ordre fra høyesterett om å løslate politiske fanger. Blant dem er ekspresident Mohamed Nasheed.

Nasheed, som var landets første folkevalgte leder, ble dømt til 13 års fengsel i en kontroversiell rettsprosess i 2015, men fikk siden asyl i Storbritannia. Han ber folk motsette seg det han kaller en rettsstridig unntakstilstand.

Høyesterettskjennelsen forrige uke banet vei for at Nasheed skal kunne vende tilbake fra eksil og stille til valg når Yameens presidentperiode utløper senere i år. Domstolen gjeninnsatte også tolv folkevalgte som var blitt sparket ut av nasjonalforsamlingen etter at de skiftet side og sluttet seg til opposisjonen.

(©NTB)